Den Haag pleit bij VS voor steunen bevolkingsfonds
Nederland zal er bij de VS voor pleiten terug te komen van het besluit geen geld meer te geven aan het Bevolkingsfonds van de Verenigde Naties. Het fonds, Unfpa, speelt een belangrijke rol op het gebied van gezins- en geboorteplanning.
De VS staakten hun steun omdat het fonds geld zou hebben gegeven aan Chinese organisaties die zich zouden bezighouden met gedwongen abortus en sterilisatie. De 34 miljoen dollar die zij voor dit jaar voor het fonds hadden gereserveerd, gaat nu naar ontwikkelingshulp.
Nederland heeft geen reden om te twijfelen aan de kwaliteit van het werk van Unfpa, zo meent de nieuwe staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking Van Ardenne. De beschuldigingen tegen Unfpa zijn meermalen onderzocht. Een onafhankelijke missie vond eerder dit jaar geen bewijs voor de aantijgingen tegen het VN-fonds.
Het budget van de Unfpa bedraagt jaarlijks 350 miljoen dollar. Nederland is de grootste contribuant. In 2002 bedroeg de vaste Nederlandse bijdrage 58,5 miljoen euro. In maart werd daarbovenop nog eens 2 miljoen euro beschikbaar gesteld.
Ook VN-secretaris-generaal Kofi Annan betreurt de stap van de VS. Die kan tot gevolg hebben dat andere landen meer moeten bijdragen om het werk van de Unfpa op peil te houden.
Begin vorig jaar zette president Bush alle financiële bijdragen van de overheid aan organisaties die zich inlaten met abortus stop. „Naar mijn overtuiging moet het geld van Amerikaanse belastingbetalers niet worden gebruikt om voor abortus te betalen”, stelde hij in een schriftelijke toelichting. Die maatregel trof zowel organisaties die de VS als thuisbasis hebben als buitenlandse organisaties.
Dat Bush nu opnieuw de steun voor bevolkingspolitiek opzegt, wordt door critici beschouwd als een overwinning van ’christelijk-rechts’ in de VS.
Het hoofd van Unfpa, Thoraya Obaid, waarschuwde maandag de Amerikaanse regering dat het stopzetten van de hulp tienduizenden mensen het leven gaat kosten. Het verlies van 34 miljoen dollar is „verwoestend voor vrouwen en kinderen in de armste landen”, aldus Obaid. Het geld zou twee miljoen ongewenste zwangerschappen, 800.000 abortussen, 4700 doden onder zwangere vrouwen en 77.000 gevallen van kindersterfte hebben voorkomen, zo rekende de UNFPA-cheffin voor.