Economie

Spaarrentefront komt langzaam in beweging

Er lijkt beweging te zitten in de rentevergoedingen op spaarrekeningen. ASN Bank biedt, met enige beperkingen, een rendement van 4 procent op jaarbasis. Dat is alweer even geleden.

1 September 2006 22:43Gewijzigd op 14 November 2020 04:04

De jaren van spaarrentes van 5, 6, 7 procent of meer liggen inmiddels in een grijs verleden. Een vetpot is het bepaald niet geweest voor de echte spaarder. Wie er aardigheid in had én de spanning van het beleggen aankon, zocht naar hogere rendementen op de aandelenbeurs. Waarbij rendementen uit het verleden ook bepaald geen garantie zijn gebleken.De ASN Bank staat sinds vorige week op eenzame hoogte waar het om het spaarrentepercentage gaat: 4 procent. De bank is bekend vanwege zijn zogenoemde duurzame karakter: er wordt bijvoorbeeld geen geld geïnvesteerd in zaken waarbij kinderarbeid in het geding is, en als de milieubelangen kunnen worden bevorderd, zal de ASN Bank dat niet bij voorbaat laten.

ASN Ideaalsparen is een rekening waarbij een aantal voorwaarden gelden, die de rekening voor bepaalde groepen spaarders wellicht wat onaantrekkelijker maakt. Zo is het niet mogelijk om in één keer een flink bedrag tegen 4 procent weg te zetten. Per maand mag 50 tot maximaal 250 euro worden ingelegd. Opnemen van (een deel van) het saldo gaat probleemloos en daar zijn ook geen kosten aan verbonden.

De ASN Optimaalrekening bijvoorbeeld, met een vergoeding van 3,75 procent, kent de stortingslimiet niet, maar wel een post opnamekosten van 1 procent. Wie zonder voorwaarden wil sparen is bij DSB spekkoper met een rentevoet van 3,3 procent. De Regiobank biedt 3,5 procent, maar kent een minimale inleg van 15.000 euro.

Hanneke van Veen, beheerder van de website www.sparen.startpagina.nl, meldt dat een spaarrente van 4 procent ook begin dit jaar werd aangeboden door de ASN Bank. „Maar de grens van 4 procent is gemiddeld genomen heel lang uit het zicht geweest.” Er wordt door banken en andere aanbieders regelmatig gestunt met tarieven, om klanten te trekken. „Dat levert teleurgestelde spaarders op. De grote banken, ook de ASN Bank, zijn doorgaans serieus bezig met hun tarieven.”

Niet iedereen is eraan toe om zijn geld ’zomaar’ ergens te parkeren. Een vertrouwde bank is voor veel spaarders wat waard, zelfs al kost dat een deel van het rendement op de spaarrekening. Van Veen krijgt de vraag regelmatig via haar website toegespeeld: hoe betrouwbaar zijn de banken en instellingen die op de sparen.startpagina.nl voorkomen? „Wij presenteren alleen banken die in Nederland zijn gevestigd en onder toezicht staan van De Nederlandsche Bank.” Die banken vallen vervolgens onder de Collectieve Garantie Regeling, waarbij een rekeninghouder een bedrag van maximaal 20.000 euro per bank krijgt uitgekeerd in het geval van een faillissement.

Vraag blijft wat de spaarrente doet de komende tijd. Feit is dat zowel de korte rente (die wordt bepaalt door de Europese Centrale Bank in Frankfurt) als de lange rente (het rendement op langlopende staatsleningen) het afgelopen halfjaar duidelijk omhoog zijn gegaan.

De spaarrente volgt de bewegingen op de geld- en kapitaalmarkt overigens niet automatisch. De vergoeding op spaarrekeningen is vooral ook het resultaat van de concurrentie tussen de banken onderling. Als het voorbeeld van de ASN Bank wordt nagevolgd, breekt voor spaarders een interessante tijd aan.

voetnoot (u17(Het RD publiceert elke zaterdag een overzicht van de hoogste spaarrentes van dat moment op de pagina met beursgegevens.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer