Obrador vormt schaduwregering
MEXICO-STAD - De verslagen Mexicaanse presidentskandidaat Andres Lopez Obrador (53) heeft de vorming van een schaduwregering aangekondigd en heeft zijn vele aanhangers ertoe opgeroepen het gezag van de gekozen president te negeren wanneer deze op 1 december aantreedt.
Volgens Obrador heeft de conservatieve Partij voor Nationale Actie (PAN) haar stembuszege aan fraude te danken en mag lijsttrekker Felipe Calderon (44) zich daardoor niet de rechtmatige winnaar van de op 2 juli gehouden presidentsverkiezingen noemen.Mexico’s hoogste electorale rechtsinstantie concludeerde maandag echter dat de door Obrador gemelde gevallen van fraude niet meer waren dan incidentele telfouten die de verkiezingsuitslag verder onveranderd lieten. Het tribunaal ontnam elk van beide kandidaten ongeveer 70.000 stemmen die volgens de rechters ongeldig waren. Ook de honderden buitenlandse waarnemers die de stemming in Mexico konden geen onrechtmatigheden ontdekken.
De zeven electorale rechters hebben tot volgende week woensdag de tijd om de verkiezingsuitslag te bekrachtigen en Felipe Calderon officieel tot winnaar uit te roepen. Maar Andres Lopez Obrador houdt dit proces nu voor gezien en houdt vol dat hij het slachtoffer is van een door PAN beraamd politiek complot. „Het is duidelijk dat de rechters van het electoraal tribunaal op de hand zijn van de criminelen die ons van de verkiezingsoverwinning hebben beroofd”, zei hij gisteren.
Het voornemen van Obradors Partij van de Democratische Revolutie (PRD) een schaduwregering in het leven te roepen is veel meer dan alleen een gebaar van weerstand. Bij herhaling bracht Obrador meer dan een miljoen volgelingen op de been om zijn eisen krachten bij te zetten. Tienduizenden aanhangers van de PRD-lijsttrekker zijn betrokken bij permanente demonstraties in Mexico-stad en andere grote steden. Zij bouwden tentenkampen op pleinen en in parken en demonstreren dagelijks voor overheidsgebouwen. Er is weinig nodig dergelijke langdurige acties tot ontvlamming te brengen.
En precies daarin schuilt de kracht van Obrador: hij beseft dat de aanstaande president Calderon niet handelend kan optreden tegen de oppositie op straat, wil hij althans enigszins de orde in het land bewaren. Obrador wil zich ontpoppen als de kwelgeest van Calderon en schroomde gisteren niet zijn volgelingen op te roepen tot burgerlijke ongehoorzaamheid. Naaste medewerkers van Obrador zetten nu al schaduwministeries op die dadelijk ontevreden burgers de mogelijkheid zullen geven verschuldigde belastingen en heffingen te betalen. Obradors regering wil ook vergunningen en concessies aan burgers en bedrijven uitgeven, alsmede boetes uitschrijven voor wetsovertreders.
Hoe de schaduwregering precies haar beslag zal krijgen is nog niet bekend, maar Obrador put hoop uit het verleden. De zijne zal niet de eerste parallelle regering zijn die Mexico heeft gekend. Tijdens de Franse invasie en bezetting van Mexico, tussen 1863 en 1867, stond het land onder bestuur van de verzetsheld Benito Juarez. Deze gaf als president leiding aan een rondtrekkende regering en maakte de edicten van de marionettenkeizer Maximiliaan systematisch, en zo nodig met geweld, ongedaan. „Het hele kabinet en de huishouding van president Benito Juarez pasten in één koets. Dat weerhield hem er niet van om de bezetter te verdrijven en de republiek te herstellen. Er bestaat geen reden waarom Obrador niet hetzelfde kan doen nu politieke struikrovers opnieuw met de macht aan de haal gaan. Alleen zou het fijn zijn wanneer de herhaling van de geschiedenis geweldloos zou plaatsvinden”, aldus mensenrechtenactiviste Rosario Ibarra.
Scheidend president Vicente Fox schijnt er op te gokken dat het tegenspartelen van Lopez Obrador niet meer is dan kinderlijk drama - dat met negeren vanzelf overgaat. Het staatshoofd liet eind vorige week nog doorschemeren dat hij verwacht straks in alle rust de macht te kunnen overdragen aan zijn partijgenoot Calderon.
Een woordvoerder van PRD reageerde dinsdag geprikkeld op de vraag of Obrador bij zijn alternatieve aantreden gebruik zal maken van presidentiële regalia zoals een sjerp. Partijzegsman Gerardo Fernandez zei dat het moment zich niet leent voor „flauwe grapjes.”