Geen onafhankelijk onderzoek oorlog
JERUZALEM - De Israëlische premier Ehud Olmert heeft maandag onderzoek naar de gang van zaken in de oorlog tegen Libanon aangekondigd. Het gaat evenwel niet om een onafhankelijk onderzoek, waar sommige partijen om vroegen.
Het onderzoek waar Olmert op doelt, zou volgens waarnemers geen hooggeplaatste verantwoordelijken kunnen dwingen af te treden als gevolg van resultaten.Olmert sprak in Haifa over een onderzoekscommissie onder leiding van een voormalig hoofd van de geheime dienst Mossad, Nahoum Admoni. Hij neemt de handelwijze van de regering onder de loep samen met onder anderen een generaal en twee hoogleraren. Los hiervan komt er ook een onderzoek naar de bescherming van de bevolking tegen de raketten van Hezbollah. De strijdkrachten onderzoeken hun eigen doen en nalaten.
„Wij hebben behoefte aan een effectief, professioneel onderzoek, om zaken diepgaand te bestuderen, conclusies te trekken en lessen te leren.”
Een langdurig onderzoek zou ook het leger verlammen, dat hij niet aan een „collectieve afranseling” wil blootstellen.
Israël bombardeerde meer dan een maand lang voornamelijk burgerdoelen en vocht in Zuid-Libanon tegen Hezbollahstrijders. De verwoestingen van particuliere en publieke eigendommen, waaronder de infrastructuur van Libanon, verliep kennelijk volgens plan. De strijd tegen Hezbollahstrijders was voor de Israëlische strijdkrachten echter onverwacht teleurstellend. Bovendien wisten zij duizenden raketten op Noord-Israël af te schieten, tot schrik van burgers en legerleiders in de Joodse staat.
Olmerts besluit zal vrijwel zeker aanleiding geven tot kritiek. Soldaten en het publiek hebben felle kritiek op de manier waarop de 34 dagen durende oorlog is gevoerd. Olmert nam in zijn toespraak de volledige verantwoordelijkheid op zich voor de beslissing om de oorlog tegen de Hezbollah te beginnen.
De Amerikaanse burgerrechtenactivist en dominee Jesse Jackson heeft zondagavond in Syrië Hamasleider Khaled Mashaal ontmoet en hem voorgesteld te bemiddelen en zodoende een Israëlisch-Palestijnse gevangenenruil te bewerkstelligen. Dat heeft Hamasfunctionaris Mohammed Nazzal maandag bekendgemaakt.
Mashaal steunt het voorstel van Jackson en wil dat de ontvoerde korporaal Gilad Shalit wordt geruild tegen Palestijnen die in Israël in de gevangenis zitten, aldus Nazzal. De ontmoeting tussen Mashaal en Jackson noemde hij „eerlijk, belangrijk en nuttig.” Shalit werd op 25 juni ontvoerd door aan de Hamas gelieerde Palestijnse extremisten uit de Gazastrook.
Jackson staat aan het hoofd van een tien leden tellende oecumenische delegatie bestaande uit joden, moslims, katholieken en protestanten. De groep reist door het Midden-Oosten en ontmoet ook Syrische, Libanese en Israëlische functionarissen in de hoop hen ertoe te kunnen bewegen zich aan de VN-resolutie te houden die een einde maakte aan de oorlog tussen Israël en de Hezbollah.