Buitenland

Natascha praat veel, maar wil haar ouders niet zien

WENEN - Natascha Kampusch, de jonge Oostenrijkse vrouw die vorige week opdook na ruim acht jaar gevangen te hebben gezeten in de kelder van haar ontvoerder, mag gaan en staan waar ze wil, heeft de politie zondag gezegd.

Buitenlandredactie
28 August 2006 08:56Gewijzigd op 14 November 2020 04:02

Sinds het emotionele weerzien met haar ouders, vlak na haar ontsnapping, heeft het meisje niet meer om haar ouders gevraagd en heeft ze zich van de buitenwereld afgesloten, maar dat is haar eigen beslissing, aldus de politie. „Als Natascha besluit een kopje koffie te gaan drinken in het centrum van Wenen, mag ze dat doen”, zei Gerhard Lang van de Oostenrijkse federale recherche tegen het Oostenrijkse persbureau APA.De nu 18-jarige Kampusch verdween in maart 1998 in Wenen, op weg naar school, en werd jarenlang vastgehouden in een klein kamertje dat haar ontvoerder, de 44-jarige Wolfgang Priklopil, speciaal voor dat doeleinde had ingericht. Woensdag wist ze te ontsnappen toen haar ontvoerder even wegliep om een telefoontje te beantwoorden. Hij pleegde kort daarna zelfmoord door zich voor een trein te werpen.

Geheime locatie
De ouders van Natascha hebben gezegd het jammer te vinden dat ze tot dusverre niet veel tijd met hun dochter hebben mogen doorbrengen. Haar moeder, Brigitta Sirny, zei in de zondagskrant Kurier dat ze Natascha sinds haar ontsnapping pas één keer heeft gezien. „Natascha is nu weer opgesloten. Dat is verschrikkelijk voor mij”, zei Sirny.

Volgens haar wil Natascha zelf het liefste naar haar ouders toe. „Psychologen en artsen zijn allemaal leuk en aardig, maar een dochter heeft ook haar moeder nodig. Waarom mag ik mijn dochter niet zien?” aldus Sirny.

Natascha verblijft op een geheime en beveiligde locatie. De politie onderzoekt de dagboeken van Kampusch op aanwijzingen over wat ze heeft moeten doorstaan. Aangenomen wordt dat ze seksueel is misbruikt door Priklopil. Volgens politiepsychologen lijdt Natascha aan het zogeheten Stockholmsyndroom, een overlevingsstrategie waarbij slachtoffers zich met hun ontvoerders gaan identificeren. Kampusch zou in tranen zijn uitgebarsten toen ze hoorde dat Priklopil, die ze volgens rechercheurs aanvankelijk met ”meester” moest aanspreken, dood was.

De advocate Monika Pinterits, die Natascha zaterdag en gisteren bezocht, zei gisteren dat Natascha goedgehumeurd is. Ze zou geanimeerde gesprekken hebben gevoerd met enkele leeftijdgenoten. Ook vermaakt ze zichzelf met de krant en de televisie. Pinterits beschreef Natascha als zeer intelligent en welbespraakt. Volgens haar vindt ze het vervelend dat de pers haar als zielig slachtoffer afschildert. „Ze is een volwassen jonge vrouw die wil dat haar privacy wordt gerespecteerd”, zei Pinterits.

Vader
Natascha volgt de berichtgeving over haar zaak met grote interesse, aldus Pinterits. De achttienjarige vindt het vreemd dat zij daarin alleen maar als slachtoffer wordt beschreven. „Zij is niet het arme slachtoffer. Zij is een volwassen vrouw. Het komt vast snel goed met haar. Ze vraagt heel veel.”

De vader van Natascha, Ludwig Koch, heeft volgens APA de politie gesmeekt een kopje koffie met zijn dochter te mogen drinken en een paar foto’s te mogen maken om aan de rest van de familie te laten zien, maar de politie weigerde dit uit angst dat de foto’s in de media zouden opduiken. Later zei Koch tegen de pers dat zijn dochter hem een brief had gestuurd waarin ze schrijft dat ze straks alle tijd van de wereld zullen hebben om samen te zijn.

Afgelopen nacht verbleef Kampusch nog op dezelfde geheime locatie, maar wat er daarna met haar zou gebeuren, kon ze zelf bepalen, zei Lang. Een medisch onderzoek heeft uitgewezen dat ze in staat is haar eigen beslissingen te nemen. Kampusch zou pas vandaag op zijn vroegst weer worden ondervraagd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer