Binnenland

Balkenende bezoekt Uruzgan

KABUL/DEN HAAG (ANP) – Premier Balkenende heeft zaterdag een verrassingsbezoek gebracht aan de Nederlandse troepen in Afghanistan. Daarna vloog hij door naar de hoofdstad Kabul voor een ontmoeting met de Afghaanse president Hamid Karzai. Het was het eerste bezoek van Balkenende aan Afghanistan, waar al sinds 2002 Nederlandse militairen actief zijn.

Balkenende sprak in Kamp Holland, de Nederlandse basis bij Tarin Kowt in de provincie Uruzgan, zijn „diepe bewondering" uit voor de Nederlanders die er zijn gelegerd. „Jullie zijn de helden van deze tijd en verdienen groot respect van de politiek en de samenleving" zei hij. De premier bezocht ook de zuidelijke provincie Kandahar, vanwaaruit Nederlandse helikopters opereren.

26 August 2006 13:47Gewijzigd op 14 November 2020 04:02

In een gezamenlijke persconferentie met Karzai in Kabul pleitte Balkenende voor meer internationale samenwerking om de grens tussen Afghanistan en Pakistan te bewaken. Hij legde een direct verband tussen de situatie in Uruzgan en het feit dat vijandelijke strijders vrij gemakkelijk vanuit Pakistan het land binnen kunnen komen.De Afgaanse regering beschuldigt Pakistan er al geruime tijd van dat het te weinig onderneemt tegen radicale strijders die de grens oversteken. Ook wil Kabul dat harder wordt opgetreden tegen trainingskampen van extremisten op Pakistaans grondgebied. Pakistan heeft enige tienduizenden militairen langs de 1200 kilometer lange grens gestationeerd.

In Uruzgan zijn sinds deze zomer ongeveer 1500 Nederlandse militairen actief. Zij zijn daar om te helpen met de wederopbouw van het land in het kader van de NAVO–missie ISAF. Uruzgan is echter vrijwel dagelijks het toneel van geweld tussen Afghaanse en buitenlandse troepen en strijders van de Taliban, de vroegere radicaalislamitische heersers in het Centraal–Aziatische land.

Balkenende heeft in zijn gesprek met Karzai aangedrongen op het sturen van meer Afghaanse troepen en politie naar Uruzgan, zodat de Nederlanders hun vorderingen bij de stabilisatie in de provincie kunnen vasthouden. Karzai was vol lof over de Nederlandse inspanningen. Hij noemde het „verbazend" dat een relatief klein land zo’n belangrijke bijdrage levert aan de wederopbouw.

Het geweld in Uruzgan hield intussen aan. Vrijdag doodden NAVO–troepen in de regio een Taliban–commandant en vijftien andere strijders. De groep werd uitgeschakeld door een precisiebombardement in de Khod–vallei, aldus de NAVO zaterdag in een verklaring. Het is niet bekend of Nederlandse militairen betrokken waren bij de operatie.

Op een patrouille van Nederlandse militairen in het noorden van Afghanistan is zaterdag een aanslag gepleegd met een geïmproviseerd explosief, meldde het ministerie van Defensie. Bij het incident ten zuiden van de stad Baghlan vielen geen slachtoffers. Wie de bom heeft geplaatst, is onduidelijk. Het gebied staat niet bekend als werkgebied van de Taliban.

Ook in andere delen van Afghanistan vielen opnieuw slachtoffers. In de zuidelijke provincie Helmand hebben Britse ISAF–militairen vrijdag een luchtaanval uitgevoerd op een konvooi van de Taliban. Zeker zeven vijandelijke strijders vonden daardoor de dood. De opstandelingen zouden bezig zijn geweest een aanval op NAVO–manschappen voor te bereiden.

In het grensgebied met Pakistan zijn vrijdag twee Franse militairen om het leven gekomen tijdens een schotenwisseling met leden van de Taliban. Twee andere Franse soldaten raakten gewond. Frankrijk doet in het gebied met ongeveer tweehonderd commando’s mee aan de door de Amerikanen geleide operatie Enduring Freedom. Ook levert Parijs achthonderd militairen aan de NAVO–macht ISAF.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer