Buitenland

Kroatië laat verdachten los

Zeven voormalige leden van de Kroatische militaire politie die worden verdacht van oorlogsmisdaden, zijn weer op vrije voeten.

AP
23 July 2002 10:50Gewijzigd op 13 November 2020 23:42

Een rechtbank in Split besloot maandag het verzoek van de zeven in te willigen en hen vrij te laten totdat hun proces na de zomer wordt hervat. Volgens mensenrechtengroeperingen is de voorzitter van de rechtbank partijdig.

Het proces tegen de zeven ging op 10 juni van start. De verdachten zouden in 1992 willekeurige Servische burgers uit de omgeving en officieren van het Joegoslavische leger hebben opgepakt en opgesloten in het kamp Lora in Split, waar zij zouden zijn gefolterd en uitgehongerd. Twee van de gevangenen in Lora kwamen om het leven. Een achtste verdachte, kampcommandant Tomo Duic, is voortvluchtig.

Van de beslissing van de rechtbank gaat „een niet mis te verstane boodschap” uit, zegt mensenrechtenactivist Tonci Majic: „De rechtbank, en Kroatië, wil geen Kroaten berechten wegens oorlogsmisdaden.” Majic volgt het proces op de voet. „Indirect raadt de rechtbank de verdachten aan de benen te nemen voordat het proces wordt hervat.”

Uit het proces tegen de zeven moet volgens veel commentatoren blijken in hoeverre de Kroatische rechtspraak in staat is Kroaten te vervolgen wegens oorlogsmisdaden. Ook had het de Kroaten moeten confronteren met de wreedheden die hun landgenoten tijdens de oorlog in voormalig Joegoslavië hebben begaan. Veel Kroaten houden nog altijd vol dat alleen de Serviërs zich aan oorlogsmisdaden schuldig hebben gemaakt.

Het proces verliep tot nu toe allesbehalve vlekkeloos. Getuigen trokken eerdere verklaringen weer in, beweerden dat ze waren vergeten wat er in Lora is gebeurd of kwamen zelfs helemaal niet opdagen. Volgens de aanklager heeft Stanko Lozina, de voorzitter van de rechtbank, de getuigen niet voldoende bescherming geboden en zijn zij geïntimideerd door medestanders van de verdachten.

Eerder deze maand verwierp het Kroatische hooggerechtshof het verzoek van het openbaar ministerie om het proces naar een andere rechtbank te verplaatsen. Wel riep het hof Lozina op ervoor te zorgen dat het proces voldoet aan algemeen geaccepteerde juridische standaarden.

De oorlog in voormalig Joegoslavië brak uit in 1991, toen Kroatië de onafhankelijkheid uitriep en het Joegoslavische leger en Servië daartegen in het geweer kwamen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer