Minder regels aanpak werkloosheid
DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Sociale Zaken pakt de bureaucratie aan rondom het werklozen aan een baan helpen. Nog dit jaar willen minister De Geus en staatssecretaris Van Hoof de regels aanpassen zodat gemeenten, het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) en uitkeringsinstituut UWV meer ruimte krijgen om hun aanpak zelf te bepalen.
Dat heeft een woordvoerster van het departement woensdag gezegd in reactie op een brief van de provincie Limburg. Deze kent grote ontslagrondes, zoals bij autofabriek NedCar.Intussen kunnen bedrijven in Limburg moeilijk personeel vinden. Vooral de verplichting om werkzoekenden eerst in te delen in vier fases van makkelijk tot moeilijk bemiddelbaar hindert volgens de provincie de aanpak van werkloosheid aan de ene kant en personeelstekorten aan de andere kant.
De Raad voor Werk en Inkomen, waarin gemeenten, werkgevers en vakbeweging zitten, had al twee jaar geleden gewaarschuwd dat door de bureaucratie vraag en aanbod op de arbeidsmarkt niet goed op elkaar aansluiten. Volgens de raad vergt de „fasering” zo veel administratie en inzet dat de daadwerkelijke toeleiding naar werk eronder lijdt.
Een woordvoerster van de provincie Limburg: „Hulp komt pas indien mensen na zes maanden nog geen werk hebben gevonden, terwijl de eerste periode cruciaal is. Begeleiding en scholing zouden dan juist ingezet moeten worden, ongeacht de fase-indeling.”
Om de bureaucratie te omzeilen heeft Limburg inmiddels het Mobiliteitscentrum Automotiv opgericht met CWI, UVW en werkgevers. Als dit project succes heeft, zou het volgens de provincie landelijke navolging moeten krijgen.
Volgens de zegsvrouw van het ministerie is er na de waarschuwing van het RWI al ruimte gegeven voor experimenten en kan op aanvraag afgeweken worden van de fasering. Mede op basis van de resultaten van deze experimenten zal er op korte termijn meer ruimte worden geboden.
Zo wordt overwogen om het aantal fases terug te brengen van vier naar twee. Uit een evaluatie van vier experimenten in Alphen aan den Rijn, Amsterdam Nieuwwest, Apeldoorn en West-Friesland bleek in maart dat het effectiever is om werkzoekenden in te delen in twee groepen: mensen die op eigen kracht snel weer aan het werk komen en degenen die hulp nodig hebben.