Oppositie Nijmegen stapt op
NIJMEGEN (ANP) – De complete oppositie van de Nijmeegse gemeenteraad is woensdagavond opgestapt na een hooglopende ruzie over het voornemen om kandidaten voor een functie bij de gemeente anoniem te laten solliciteren.
De vijftien raadsleden van de zes oppositiepartijen vinden dat collegepartij PvdA, tevens grootste fractie in de raad, ongeloofwaardig heeft gehandeld. Zij verlieten daarop de vergadering en willen niet meer deelnemen aan de besluitvorming, aldus fractieleider Rob Bloem van het CDA.Nijmegen heeft al voor de zomervakantie besloten om een jaar lang te gaan experimenteren met het anonimiseren van sollicitatiebrieven voor een gemeentelijke functie. Burgemeester Guusje ter Horst (PvdA) en haar partijgenoot wethouder Hannie Kunst legden woensdag in een ingezonden brief in De Gelderlander nog uit dat het experiment moet aantonen dat allochtonen meer kans op een baan krijgen als niet meteen bekend is dat zij van buitenlandse afkomst zijn.
De zes oppositiepartijen en de PvdA–raadsfractie zijn steeds tegen het plan geweest. Volgens CDA–fractieleider Rob Bloem legde de PvdA woensdagavond nog „in gloedvolle bewoordingen” uit wat er niet deugde aan het voornemen.
„Het college schermt met ervaringen in Frankrijk, maar de PvdA toonde met stukken van internet aan, dat zelfs de Franse minister van Sociale Zaken erkent dat het hele plan een mislukking is. Ook allochtonenorganisaties in Nederland zijn tegen. Het hele idee van het weglakken van namen van sollicitanten is een farce, die alleen dient om punten te scoren. Allochtonen moeten toch met diploma’s komen en een gesprek voeren. Als ze niet voldoen zijn ze weer terug bij af”, aldus Bloem.
Tot verbazing van de oppositie kwam de PvdA woensdagavond met een „halfzachte” motie waarin werd voorgesteld het experiment niet voor een jaar en niet voor alle gemeentelijke diensten in te voeren. „En die motie werd gesteund door de collegepartijen. Met als argument dat ze het college niet onderuit wilden halen. Dat vindt de oppositie onacceptabel. Raadsleden zitten er niet voor de partij of het college, maar voor de stad”, aldus Bloem. D66 verwijt de collegepartijen vriendjespolitiek.
Burgemeester Ter Horst heeft nog geprobeerd de vijftien raadsleden terug te halen bij de vergadering, maar dat werd geweigerd. Omdat de collegepartijen samen 24 raadszetels bezetten is de vergadering wel afgehandeld. Hoe het staatsrechtelijk verder gaat, moet de komende dagen blijken. Afgesproken is dat beide partijen donderdag om de tafel gaan zitten om te bezien of het twistpunt uit de weg kan worden geruimd.