Amnesty: Israël ging over de schreef in Libanon
LONDEN - Israël heeft zich schuldig gemaakt aan oorlogsmisdaden en de internationale wetgeving geschonden door opzettelijk de civiele infrastructuur van Libanon te vernietigen tijdens de recente oorlog met Hezbollah. Dat stelt Amnesty International in een woensdag gepubliceerd rapport.
Volgens de mensenrechtenorganisatie maakten de grootschalige verwoestingen onderdeel uit van een militaire strategie, in plaats van dat die ”bijkomende schade” zouden zijn. Amnesty maakt dat onder meer op uit het patroon en de reikwijdte van de aanvallen, het grote aantal burgerslachtoffers en verklaringen van Israëlische functionarissen.Israël heeft de internationale wetgeving geschonden die directe aanvallen op burgers en disproportionele en onzorgvuldige aanvallen verbiedt, meent Amnesty. De organisatie dringt er bij de Verenigde Naties op aan te onderzoeken of beide partijen in het conflict, Israël en Hezbollah, de internationale wetten met voeten hebben getreden. De aanvallen van Hezbollah op Israël zal ze in een afzonderlijk rapport behandelen.
Het kan wel twee tot drie maanden duren voor de Libanese strijdkrachten en een internationale troepenmacht het ”veiligheidsvacuüm” hebben opgevuld dat in Zuid-Libanon is ontstaan. De VN-gezant voor Syrië en Libanon, de Noor Terje Roed-Larsen, heeft dat dinsdag gezegd. „De situatie is nog erg broos. Onbedoelde incidenten kunnen leiden tot nieuw geweld, dat kan escaleren.”
Israël heft zijn lucht- en zeeblokkade van Libanon pas op als een internationale troepenmacht langs de Israëlisch-Libanese grens is geïnstalleerd. Dat heeft premier Ehud Olmert dinsdag gezegd tegen VN-vertegenwoordiger Terje Roed-Larsen, meldde het kantoor van de premier.
Israël heeft vorige maand bij Duitsland twee onderzeeërs besteld die kernraketten kunnen afschieten. Dat meldde dinsdag de krant The Jerusalem Post. Een speciaal team van de VN heeft in het zuiden van Libanon al honderden niet ontplofte Israëlische bommen en andere explosieven geruimd. Het ging vooral om onderdelen van Israëlische fragmentatiebommen.
Intussen zwelt de kritiek op het Israëlische oorlogsoptreden in Israël zelf aan. Voor de tweede opeenvolgende dag hebben enkele tientallen Israëlische soldaten gisteren in een demonstratie voor diens kantoor het aftreden van premier Ehud Olmert geëist. Ook minister van Defensie Amir Peretz en legerchef Dan Halutz zouden moeten opstappen vanwege de wijze waarop de oorlog tegen Hezbollah in Libanon werd gevoerd.