Buitenland

EU stuurt met spoed troepen naar Congo

KINSHASA - De Europese Unie heeft vrijdag op verzoek van de Verenigde Naties militaire versterkingen naar de Congolese hoofdstad Kinshasa gestuurd, waar aanhangers van de presidentskandidaten Joseph Kabila en Jean-Pierre Bemba voor de derde achtereenvolgende dag met elkaar slaags raakten.

Buitenlandredactie
23 August 2006 09:13Gewijzigd op 14 November 2020 04:02

Vrijdagavond leek de rust enigszins te zijn hersteld, zei een woordvoerder van de VN-vredesmacht. In het drie dagen durende geweld kwamen veertien mensen om het leven. De VN en de EU riepen eerder vrijdag beide partijen op zich te beheersen en de gevechten onmiddellijk te beëindigen.Beide kandidaten, Kabila en Bemba, behaalden bij de op 30 juli gehouden presidentsverkiezingen de meeste stemmen. President Kabila bleef verstoken van een absolute meerderheid, waardoor hij het op 29 oktober in een beslissende stemronde moet opnemen tegen Bemba, de vicepresident.

Een contingent van vijftig Franse, Portugese en Zweedse eenheden arriveerde met gevechts- en transporthelikopters, terwijl 180 Duitse en Ierse militairen die stand-by waren in Gabon later vrijdag aankwamen. Er waren al 1000 EU-eenheden in Congo, ter ondersteuning van een 17.500 man sterke vredesmacht van de Verenigde Naties die moest toezien op een ordelijk verloop van de verkiezingen, de eerste in Congo sinds 45 jaar. Een Nederlands peloton van circa veertig manschappen staat sinds vrijdag paraat als snellereactiemacht in de Congolese hoofdstad Kinshasa.

De gevechten braken vrijdag uit bij het huis van Bemba. VN- en EU-eenheden grepen in om diplomaten die zich in het huis van Bemba bevonden te ontzetten. Ook Bemba werd door de VN in veiligheid gebracht, zo deelden de VN vrijdag mee.

Europees commissaris voor Ontwikkelingszaken Louis Michel riep in een verklaring beide partijen op zich van ”militaire provocaties” te onthouden. Krachtens de vredesovereenkomsten in Congo zijn de gewapende aanhangers van Kabila en Bemba in het nationale leger opgenomen. Zij blijven echter trouw aan hun respectievelijke leiders en onttrekken zich grotendeels ook aan de formele bevelsketen van de strijdkrachten.

Air France en SN Brussels schortten vrijdag de lijndiensten op Kinshasa op. SN Brussels liet maandagavond al een toestel dat naar Kinshasa onderweg was terugkeren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer