Buitenland

Spanje ondervindt veel last van criminelen uit Balkan

MADRID - In Spanje manifesteert zich in toenemende mate een multiculturele onderwereld. Daarbij gaat het vooral om criminele netwerken uit Latijns-Amerika (Colombia, Brazilië, Venezuela), Afrika en de Balkan. In juli kwam de Spaanse regering met wettelijke voorstellen om de snel toenemende criminaliteitvan de steeds beter georganiseerde buitenlandse bendes het hoofd te bieden.

Drs. Emerson Vermaat
22 August 2006 10:34Gewijzigd op 14 November 2020 04:01

Volgens de Spaanse premier Zapatero is de georganiseerde criminaliteit na het terrorisme de grootste bedreiging voor de veiligheid. Het gaat met name om drugs-, kinder- en vrouwenhandel, mensensmokkel, autodiefstal, witwassen van geld en gewelddadige berovingen. In Spanje maakt men zich zorgen over wat er gaat gebeuren als Roemenië en Bulgarije lid worden van de Europese Unie.De Spaanse Costa’s worden al langer dan een jaar geplaagd door criminele bendes uit vooral Roemenië en Kosovo die het voorzien hebben op mooie, soms afgelegen, huizen. De bendes zijn uiterst mobiel en schromen niet huiseigenaren te bedreigen of te mishandelen. Het gaat vaak om criminelen die vroeger in het leger of bij de politie hebben gezeten en die in hun land van herkomst zonder werk kwamen te zitten. De methodes die ze gebruiken doen militair aan. Eerst wordt een te beroven object uitgebreid verkend, waarbij zelfs nachtkijkers gebruikt worden.

Van duurdere huizen en auto’s worden soms eerst foto’s gemaakt. Wordt men tijdens een inbraak betrapt, dan worden de bewoners bedreigd en vastgebonden; dreigt de politie de inbrekers in te sluiten, dan aarzelen ze niet een pistool trekken. In mei rolde de politie een bende van 17 personen op die in maar liefst 67 dure huizen had toegeslagen. De bende bestond hoofdzakelijk uit Albanezen, Kosovaren, Serviërs, Montenegrijnen en Bosniërs die met name in toeristencentra actief waren.

Andere bendes uit de Balkan specialiseren zich in het vervalsen van bankpasjes en creditcards. Zo werd er in juli een bende van acht Bulgaren opgerold die in pinautomaten gecamoufleerde microcamera’s had ingebouwd. In relatief korte tijd had de bende met nagemaakte bankpasjes 3 miljoen euro verdiend. De bende ging zeer professioneel te werk, er werden extreme veiligheidsmaatregelen genomen. Geld werd niet in Spanje, maar in Bulgarije opgenomen en wel door leden van een plaatselijk crimineel netwerk. Niemand bleef langer dan drie maanden in Spanje.

Roemenen houden zich vooral met berovingen, vrouwen- en kinderhandel bezig. In maart pakte de Spaanse politie in het kader van ”Operatie Boekarest” drie Roemeense zigeunerfamilies op. De ouders hadden hun minderjarige kinderen -dertien in totaal- aangezet tot het plegen van diefstallen. Meestal ging het om mobiele telefoons, portefeuilles en camera’s. De politie was nog zeker zeven andere Roemeense families op het spoor gekomen die zich met hetzelfde bezighielden. Hierbij waren 35 minderjarigen betrokken. Ook in dit geval concentreerde de bende zich op de toeristencentra, onder meer in Barcelona.

Op 12 augustus probeerden een Roemeense vader en een oom tijdens een bezoek aan een bar in Torrevieja een kind van twee jaar en acht maanden te verkopen. Ze vroegen eerst 12.000 euro, zakten later naar 2.000 euro. Toen er niet op het voorstel ingegaan werd, gingen ze naar een andere bar. De beide bareigenaren waarschuwden de politie, die de twee Roemenen aanhield. Het kind werd aan de moeder teruggegeven, die verklaarde van niets te hebben geweten.

Een Roemeense vrouwenhandelaar die prostituees uit Roemenië en Moldavië naar Italië had gestuurd en die vele malen aan arrestatie was ontkomen besloot zijn activiteiten naar Spanje te verleggen. Daar zou hij, zo meende hij, minder last van de politie hebben. Roemeense vrouwenhandelaren in Spanje plaatsen hun prostituees meestal in hotels, clubs of appartementen in toeristencentra langs de Spaanse oostkust.

Deze vrouwen worden volledig uitgebuit. Af en toe rolt de Spaanse politie netwerken van vrouwenhandelaren uit de Balkan op, maar daar komen weer snel nieuwe netwerken voor in de plaats. Veel prostituees uit het doodarme en aan Roemenië grenzende Moldavië hebben tegenwoordig een al dan niet met hulp van de maffia verkregen Roemeense pas waarmee zij zonder visum door heel Europa kunnen reizen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer