EU pakt Zimbabwe harder aan
De Europese Unie heeft maandag de „gerichte sancties” tegen Zimbabwe verscherpt. Tweeënvijftig kopstukken uit de politiek, het leger en het zakenleven van Zimbabwe mogen de EU niet meer in en hun tegoeden in Europa worden bevroren. Dat hebben de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU maandag besloten.
Begin dit jaar ontzegde de EU de toegang aan twintig andere functionarissen, onder wie president Robert Mugabe zelf. Nu komt ook zijn echtgenote, Grace Mugabe, Europa niet meer in. De Zimbabwaanse minister van Binnenlandse Zaken kan de bruiloft van zijn dochter in Duitsland niet bijwonen.
Met de sancties wil de EU het regime van Mugabe treffen zonder dat de bevolking daar al te zeer onder te lijden heeft. Mugabe en consorten schenden de mensenrechten en zijn met hun corruptie en hun wanbeleid hard op weg een catastrofe in Zimbabwe te veroorzaken, vindt de EU, die 128 miljoen euro aan ontwikkelingshulp heeft opgeschort. Nederland stelde zich volgens diplomatieke bronnen in Brussel het hardst op, gezien de verder verslechterde situatie in het land. Landen met Afrikaanse belangen, zoals Frankrijk, België en Portugal, beginnen eraan te twijfelen of het Europese sanctieregime tegen Zimbabwe, dat ook het bevriezen van financiële tegoeden van Mugabe en zijn clan omvat, wel zin heeft. De lijst werd niettemin unaniem aanvaard, aldus de zegslieden.
De EU heeft de sancties ingesteld nadat Mugabe weigerde Europese waarnemers toe te laten bij de presidentsverkiezingen in februari. Mugabe werd tot winnaar van de verkiezingen uitgeroepen, maar er is nauwelijks een buitenlandse of binnenlandse waarnemer die gelooft dat de verkiezingen eerlijk zijn verlopen.
Onafhankelijke journalisten en rechters, leden van de oppositie en mensenrechtenactivisten worden geïntimideerd en vervolgd.
Het Britse Rode Kruis schetst in een afgelopen weekeinde verschenen rapport een ontmoedigend beeld van het ooit welvarende Zimbabwe. Het land heeft te lijden onder grote voedseltekorten, aids, corruptie en een gebrek aan medicijnen en stevent af op een humanitaire catastrofe, aldus het Rode Kruis.
Ooit gold het land als de graanschuur van zuidelijk Afrika, maar de onteigening van de bezittingen van duizenden blanke boeren door de regering van Mugabe heeft de landbouw grotendeels stilgelegd. Volgens mensenrechtenactivisten in Zimbabwe gebruikt de regering voedsel als politiek wapen. Gebieden die bekendstaan als bolwerken van de oppositie zou voedsel worden onthouden.
Een kwart van de Zimbabwaanse bevolking en meer dan 40 procent van de beroepsbevolking heeft aids of is besmet met HIV.