Buitenland

„Eis bikkelharde garanties over mandaat”

BEIROET - Timur Goksel, 24 jaar lang de hoogste politiek adviseur van de VN-vredesmacht in Libanon, heeft één advies voor landen die troepen willen sturen naar Zuid-Libanon. Eis bikkelharde garanties over het mandaat en laat het voor de rest aan het Libanese leger over.

Gert Van Langendonck
18 August 2006 21:56Gewijzigd op 14 November 2020 04:01

Café de Prague in de Hamrawijk van Beiroet zit vol met trendy jonge Libanezen die aan de vlakbij gelegen Amerikaanse Universiteit van Beiroet (AUB) studeren. Ze surfen er draadloos op de nieuwste Maclaptops. In de hoek aan het raam zit bijna elke ochtend iemand die op het eerste gezicht een beetje uit de toon valt. De meeste klanten van Café de Prague waren nog niet eens geboren toen Timur Goksel, een kalende Turkse vijftiger, hier al elke ochtend zat. „Dit was mijn kantoor gedurende de hele Libanese burgeroorlog, en dat is het nog altijd”, zegt Goksel, de gewezen woordvoerder en politiek adviseur van de VN-vredesmacht in Libanon, Unifil.Timur Goksel kwam in 1979 naar Libanon met een contract van zes maanden. Zevenentwintig jaar later zit hij er nog steeds, al heeft hij de Verenigde Naties in 2003 vaarwel gezegd voor een positie als docent vredeshandhaving aan de AUB. De oorlog in Libanon die net afgelopen is, is niet zijn eerste, maar wel zijn laatste, hoopt hij. „Ik vind het zo jammer voor de Libanezen. De religieuze spanningen waren nog lang niet verdwenen, maar het werd elke dag beter. Mensen begonnen eindelijk weer normale levens te leiden. Nu vrees ik dat we van voren af aan moeten beginnen.”

Veel zal ervan afhangen hoe Hezbollah omgaat met zijn nieuwe machtspositie, zegt hij. „Want veel van de andere facties in Libanon zijn doodsbang voor de macht van Hezbollah. Er gaat hier een groot nationaal debat over gevoerd worden. Maar ik geloof dat dat deze keer wel zonder burgeroorlog kan gebeuren.”

Eén ding staat vast: Hezbollah zal zich niet laten ontwapenen. „Je moet dat ook een beetje van hun kant bekijken. Hezbollah heeft zijn machtspositie in Libanon geheel te danken aan zijn militaire sterkte. Hezbollah is een relatief nieuwe beweging, en in Libanon is het zo goed als onmogelijk om als beweging van de grond te komen met politiek alleen. Want de Libanese kieswetten zijn gebaseerd op een evenwicht tussen de zeventien religieuze groepen. Het beste waarop Hezbollah dus kan rekenen als politieke partij is dat het de zetels gereserveerd voor de sjiieten mag delen met Amal. Hezbollahs hele bestaan stoelt op zijn militaire kracht.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer