Afluisterprogramma Bush illegaal
NEW YORK - Het afluisteren van telefoongesprekken in de VS en het volgen van internetcommunicatie zonder de daartoe wettelijk vereiste rechterlijke goedkeuring, is illegaal. Dat heeft Detroits arrondissementsrechter Anna Diggs Taylor donderdag beslist in een proces dat tegen de overheid was aangespannen door de burgerrechtenorganisatie ACLU (American Civil Liberties Union).
Eind vorig jaar onthulde The New York Times dat het NSA (National Security Agency) communicatie afluisterde zonder de rechterlijke goedkeuring. Volgens een wet uit 1978 mag de overheid alleen afluisteren wanneer een speciaal college van rechters daartoe toestemming geeft.Het NSA luisterde en luistert nog steeds af zonder deze speciale goedkeuring. Volgens rechter Taylor overtreedt de regering-Bush hiermee niet alleen de betreffende wet uit 1978, maar is het geheime afluisterprogramma ook een schending van het grondwettelijk vastgelegde recht op vrije meningsuiting en op privacy.
Volgens de regering is het afluisterprogramma echter „cruciaal” in de strijd tegen het terrorisme. Minister van Justitie Alberto Gonzales zei donderdag „verbaasd en teleurgesteld” te zijn door de uitspraak van rechter Taylor. De overheid ging onmiddellijk in beroep, hetgeen betekent dat hangende dit beroep het afluisterprogramma voorlopig gewoon doorgaat.
„De regering gelooft ten stelligste dat dit programma niet alleen legaal is, maar ook onmisbaar is in de strijd tegen het terrorisme”, aldus minister Gonzales donderdagmiddag tijdens een ingelaste persconferentie. De regering kreeg in de politieke arena voornamelijk steun van Republikeinse kant.
De Democraten waren daarentegen zeer positief over de uitspraak van Taylor, die zij een „overwinning van het recht over willekeur” noemden. Zij wezen met name op de opmerking van rechter Taylor dat het „nooit de bedoeling van de grondleggers van onze republiek is geweest om de president ongebreidelde macht te geven.”
De kwestie komt te zijner tijd ongetwijfeld terecht bij het hooggerechtshof, want er lopen meerdere processen tegen dit geheime afluisterprogramma van de regering-Bush. Noch de klagende partijen noch de regering lijken van zins om zich neer te leggen bij een uitspraak die hen in het ongelijk stelt.
Het was donderdag overigens binnen korte tijd een tweede juridisch-politieke nederlaag voor de regering, nadat het hooggerechtshof in juni oordeelde dat de militaire tribunalen die de regering in het leven heeft geroepen voor de berechting van gevangenen op de basis Guantanamo Bay in Cuba eveneens illegaal waren. De regering probeert nu deze tribunalen via het Congres alsnog te legaliseren, maar hier zit weinig schot in. Mogelijk omdat sommige parlementariërs vinden dat hierover beter beslist kan worden na de komende tussentijdse verkiezingen in november.