Londen draait terreuralarm terug
LONDEN - Het terreuralarm in Groot-Brittannië is niet langer „kritisch” maar „ernstig”, het op een na hoogste niveau. Dat meldde het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken maandag, vier dagen na de bekendmaking dat een reeks aanslagen op passagiersvliegtuigen zou zijn verijdeld.
Het Amerikaanse ministerie voor Binnenlandse Veiligheid volgde de Britse stap. Voor commerciële vluchten van Groot-Brittannië naar de Verenigde Staten verlaagde Washington het dreigingniveau van rood (ernstig) naar oranje (hoog).De Britse regering stelde de hoogste fase in nadat 24 personen waren gearresteerd die mogelijk passagierstoestellen op weg naar de Verenigde Staten tijdens de vlucht wilden opblazen. De autoriteiten gaan er inmiddels van uit dat een aanslag niet meer ophanden is, maar achten een aanval nog wel erg waarschijnlijk. De Britse minister van Binnenlandse Zaken, John Reid, stelde zondag dat de belangrijkste verdachten in het vermeende complot zijn gearresteerd.
Tegelijkertijd met de verlaging van de alarmfase werd ook het verbod op handbagage opgeheven. Bepaalde beperkingen voor de inhoud van de handbagage blijven echter gehandhaafd, aldus het Britse ministerie van Transport. Zo zijn de meeste vloeistoffen nog steeds taboe, om te voorkomen dat er vloeibare explosieven aan boord komen.
Door de nog altijd verscherpte veiligheidsmaatregelen moeten maatschappijen maandag 20 procent van hun vluchten vanaf vliegveld Londen-Heathrow schrappen. Dat bleek uit een instructie van de exploitant van Heathrow, BAA.
BAA dreigt luchtvaartmaatschappijen met een verbod om Heathrow te gebruiken, als zij zich niet aan het bevel houden. Zondag moesten maatschappijen met drie of meer geplande vluchten vanaf het vliegveld 30 procent schrappen.
BAA wil een verdere overbelasting van de drukste Europese luchthaven voorkomen. Door strengere controles van passagiers en hun bagage duurt de afhandeling van vluchten langer dan gepland.
Dat de paniek er nog altijd goed inzit, bleek maandag toen een Brits vliegtuig met 217 passagiers halverwege de vlucht naar New York moest terugkeren naar Londen omdat een mobieltje rinkelde. Niemand van de passagiers meldde zich als eigenaar van de gsm, zei een woordvoerster van de betrokken luchtvaartmaatschappij British Airways (BA).