Buitenland

Democraat Lieberman verliest voorverkiezingen

NEW YORK (AP) - De Amerikaanse senator Joe Lieberman heeft dinsdag de voorverkiezingen in de staat Connecticut verloren van de relatief onbekende zakenman en miljonair Ned Lamont. Lieberman zal dus niet voor de Democraten meedoen aan de Senaatsverkiezingen in november.

10 August 2006 10:05Gewijzigd op 14 November 2020 04:00

Zes jaar geleden was Lieberman nog de kandidaat van de Democraten voor het vicepresidentschap, als ”running mate” van Al Gore. Lieberman heeft drie termijnen als Democratisch senator achter de rug. Hij is pas de vierde zittende senator die voorverkiezingen verliest sinds 1980.Lieberman liet weten als onafhankelijk kandidaat aan de verkiezingen te zullen meedoen. „Natuurlijk ben ik teleurgesteld over de uitslag”, zei hij. „Maar ik ben niet ontmoedigd en omwille van onze staat, ons land en mijn partij kan en zal ik mij er niet bij neerleggen.”

Verwacht wordt dat partijkopstukken als Harry Reid, fractieleider in de Senaat, en Hillary Clinton, senator voor New York, de keuze voor Lamont zullen eerbiedigen. Democratische leiders zeiden te zullen proberen Lieberman af te brengen van zijn voornemen de strijd om de Senaatszetel buiten de partij om voort te zetten. Lieberman zei dat zijn besluit vaststaat. „Ik ga door omdat ik de partijpolitieke spelletjes in Washington zat ben”, zei hij.

Lamont kreeg bij de voorverkiezingen van dinsdag 52 procent van de stemmen, tegen 48 procent voor Lieberman. De opkomst was met rond de 50 procent twee keer zo hoog als normaal bij voorverkiezingen.

De uitslag is een afspiegeling van de kritiek die veel Democraten hebben op de oorlog in Irak en het „verzuim” van hun partij om de Republikeinse president George Bush vooral op dat punt hard aan te vallen. Lieberman is verklaard voorstander van de oorlog, Lamont verklaard tegenstander. Tijdens de campagne werd voortdurend op het thema Irak gehamerd. Lieberman werd afgeschilderd als cheerleader van Bush. Een video-opname waarop Bush Lieberman een zoen geeft na afloop van zijn State of the Union (regeringsverklaring) in 2005 vormde daarbij een van de belangrijkste wapens.

Lamont, eigenaar van een kabeltelevisiemaatschappij, moet het in november opnemen tegen de Republikein Alan Schlesinger, voormalig parlementslid in Connecticut. Lamonts aanhangers voorspelden winst voor hun kandidaat. „Men zal terugkijken en zeggen dat het einde van het tijdperk-Bush in Connecticut begon”, zei Avi Green, een vrijwilliger uit Boston.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer