Buitenland

Janoekovitsj behaalt ruim voldoende stemmen

KIEV (ANP) - Het parlement van Oekraïne heeft vrijdag ingestemd met de benoeming van Viktor Janoekovitsj tot premier. Daarmee komt een einde aan de politieke crisis in Oekraïne over de vorming van een nieuwe regering. President Viktor Joesjtsjenko probeerde lange tijd de vorming van een regering onder leiding van zijn rivaal Janoekovitsj te voorkomen, maar zwichtte onder de dreiging van een afzettingsprocedure.

4 August 2006 22:51Gewijzigd op 14 November 2020 03:59

In het parlement in de hoofdstad Kiev stemden 273 van de 296 aanwezige afgevaardigden voor Janoekovitsj. Voor een meerderheid waren 226 stemmen vereist. De stemming over de voordracht van Janoekovitsj was enkele uren uitgesteld. Janoekovitsj’ Partij van de Regio’s weigerde aanvankelijk in te stemmen met een andere voordracht van Joesjtsjenko, die van een nieuwe rechter in het constitutioneel hof. Maar onder druk van Joesjtsjenko’s partij, Ons Oekraïne, stemde Janoekovitsj’ partij uiteindelijk toch voor.Het hof zal een centrale rol gaan spelen bij de verwerkelijking van een hervorming van de grondwet, waarbij bevoegdheden van de president aan het parlement en de premier overgedragen zullen worden. Tot de grondwetshervorming werd besloten na de presidentsverkiezingen eind 2004.

Joesjtsjenko zei te begrijpen dat het besluit om de vijand van zijn Oranjerevolutie aan het bewind te brengen de nodige weerstand zal wekken, maar noemde het een historische kans om een eind te maken aan de diepe verdeeldheid van Oekraïne. „Een kans waar we over hebben gesproken op het Onafhankelijkheidsplein, waar we elke dag van droomden - om beide oevers van de Dnjepr in een goede verstandhouding met elkaar te verenigen.” Op het Onafhankelijkheidsplein in de hoofdstad Kiev vonden de massale betogingen plaats waarmee de Oranjerevolutie werd bevochten. De rivier de Dnjepr deelt Oekraïne in tweeën. De aanhangers van Janoekovitsj, onder wie veel etnische Russen, zijn vooral in het zuidoostelijke deel te vinden.

Oekraïne verkeert in een politieke crisis sinds de verkiezingen van eind maart, toen geen van de partijen een meerderheid behaalde. Aanvankelijk leek het erop dat Ons Oekraïne van Joesjtsjenko, de partij van ex-premier Joelia Timosjenko en de Socialistische Partij een Oranjecoalitie zouden vormen, maar daarna sloot het grootste deel van de fractie van de Socialistische Partij een verbond met de Partij van de Regio’s en de communisten van Janoekovitsj. Deze pro-Russische coalitie, die 240 van de 450 parlementszetels heeft, wilde een regering vormen en droeg Janoekovitsj voor als kandidaat voor het premierschap.

Joesjtsjenko zei te hebben besloten Janoekovitsj voor te dragen nadat die erin had toegestemd een memorandum over nationale eenheid te tekenen dat voortzetting moet garanderen van het prowesterse en hervormingsgezinde beleid van de president. „Als we stappen in elkaars richting zetten, is het zeer belangrijk dat we niet bijhouden wie één of twee stappen meer maakt, wie de winnaar is en wie de verliezer”, zei Janoekovitsj voordat hij het akkoord ondertekende. In het document staat onder meer dat Oekraïne moet streven naar lidmaatschap van de EU en de Wereldhandelsorganisatie (WTO), moet samenwerken met de NAVO en moet overwegen toe te treden tot een door Rusland gewenste handelszone waarin ook Wit-Rusland en Kazachstan zijn vertegenwoordigd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer