Alarm over drugsgebruik jongeren op Goeree
MIDDELHARNIS - Hulpverleners en scholen hebben dinsdagavond in het EO-actualiteitenprogramma Netwerk alarm geslagen over het drugsgebruik onder jongeren op het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee. Veel eilanders zouden ontkennen dat er iets aan de hand is.
Het drugsgebruik onder de jonge eilanders kwam al in de winter van 2003 in het nieuws, toen de politie bij een grootschalige actie tegen drugs achttien jongeren arresteerde. De vier gemeenten Middelharnis, Oostflakkee, Dirksland en Goedereede staken de hoofden bij elkaar en startten in maart 2004 het project ”Het geheim van Goeree-Overflakkee”. Dat project richt zich op het geven van voorlichting, het ondersteunen van de handhaving en het opzetten van een hulpverleningsstructuur.Conrector A. van de Heest van de Prins Mauritsscholengemeenschap in Middelharnis zei in Netwerk dat hij zijn twijfels heeft over het project. „De daadkracht om het probleem echt aan te pakken, ontbreekt.” De conrector maakte ooit een eigen plan en liet ouders van leerlingen naar school komen voor voorlichting. „Er was nauwelijks belangstelling en de leerlingen zelf reageerden erg mat. Dat baart me echt zorgen. Het drugsprobleem is naar mijn mening nog net zo groot als toen het project ”Het geheim van Goeree-Overflakkee” begon.”
CDA-wethouder P. Visser van Middelharnis ontkent dat het project tegen drugsgebruik niet goed zou lopen. „Veel instanties werken goed met elkaar samen om het probleem aan te pakken. Er is veel overleg en we gaan naar de jongeren en naar scholen toe om voorlichting te geven.”
Hulpverlener H. van de Wagt van Bouman GGZ noemt het plan een „dikkesigarenproject.” „Concreet gebeurt er heel weinig om het gebruik van genotsmiddelen echt tegen te gaan.” Hij voorspelt dat het eilandprobleem hand over hand zal toenemen. „De verwende generatie van de jaren negentig is nu in opkomst; het wordt alleen maar erger.”
Volgens hem heerst er op Goeree-Overflakkee nog altijd een taboe op het drugsprobleem. „Er zijn wapens, vals geld en drugs in omloop, maar iedereen -ook de ouders- steekt zijn kop in het zand. Er is veel schaamte. Er wordt gewoon veel te veel de andere kant op gekeken.”
Het is volgens de hulpverlener een koud kunstje om op Goeree-Overflakkee aan verdovende middelen te komen. „Dat spul is op het eiland nog makkelijker te bestellen dan een pizza. Drugskoeriers leveren thuis of op school af. Anders gezegd: er is op het eiland meer speed te krijgen dan kunstmest.”
Stichting De Hoop is al enkele jaren actief op Goeree-Overflakkee met preventieve activiteiten. De stichting organiseert er voorlichtingsavonden en ze bezoekt scholen. Een woordvoerster bevestigt dat drugsgebruik onder de jonge eilandbewoners een groot probleem is. Ze heeft echter niet het idee dat iedereen zomaar de kop in het zand steekt. „Langzaam maar zeker wordt het probleem bespreekbaar.”