EU roept op tot direct staken vijandelijkheden
BRUSSEL - De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU hebben de strijdende partijen in Libanon opgeroepen tot „onmiddellijke stopzetting van de vijandelijkheden.” Mede door toedoen van Nederland bleven hardere bewoordingen aan het adres van Israël achterwege.
De bewindspersonen van de 25 lidstaten onderbraken dinsdag het zomerreces voor spoedberaad in Brussel over de crisis in het Midden-Oosten. Finland, huidig voorzitter van de Unie, stelde voor aan te dringen op een direct staakt-het-vuren, maar in de uiteindelijke verklaring is gekozen voor een andere formulering.Duitsland, Groot-Brittannië, Nederland en Tsjechië, door minister Bot aangeduid als „de realo’s”, weigerden akkoord te gaan met de aanvankelijk voorgelegde tekst. Een overweging daarbij was dat een onmiddellijk staakt-het-vuren zou kunnen worden beoordeeld als een knieval voor Hezbollah en dat daarom op voorhand vaststond dat de regering van premier Olmert er niet mee zou instemmen.
De EU wil met de nu geopperde aanpak meteen een einde aan de vijandelijkheden, gevolgd door een blijvend staakt-het-vuren nadat de Veiligheidsraad van de VN een resolutie heeft aangenomen die voorziet in een internationale troepenmacht in het zuiden van Libanon met een stevig mandaat en die Israël garanties biedt voor zijn veiligheid. Deze inzet lijkt aan te sluiten bij die van de VS. Washington vindt dat eerst aan bepaalde voorwaarden moet zijn voldaan om een langdurige vrede te waarborgen alvorens een staakt-het-vuren in werking kan treden.
Bot sprak van een evenwichtige benadering. „We moeten niet vergeten dat Hezbollah en Hamas zijn begonnen. Israël heeft daarna hier en daar misschien wat te sterk gereageerd”, zei hij in een toelichting. Hij deelde verder mee dat Nederland geen militairen beschikbaar stelt voor de beoogde legereenheid in het grensgebied, omdat Defensie al bij diverse missies is betrokken. Voorts acht hij het belangrijk dat het niet een eenzijdig westers-christelijke troepenmacht zal zijn. Hij hoopt op deelname van landen zoals Indonesië en Maleisië.
Volgens minister Tuomioja van Finland zijn er geen meningsverschillen binnen de Unie. Hij benadrukte dat het erom gaat dat er „niet meer wordt geschoten en gedood.” Hij gelooft dat de EU een beslissende bijdrage kan leveren aan het beëindigen van het conflict en spoorde de VN aan snel bijeen te komen. Europees commissaris Ferrero-Waldner van Buitenlandse Betrekkingen meent dat bij een eensluidend standpunt de stem van Europa zeker zal worden gehoord.