Buitenland

Belg ontdekt oorzaak pijn bij kwallenbeet

LEUVEN (ANP) - Onderzoekers van het Toxicologisch Laboratorium in het Belgische Leuven hebben ontdekt waarom een kwallenbeet pijn doet en langere tijd pijnlijk blijft.

31 July 2006 12:05Gewijzigd op 14 November 2020 03:58

Ze hebben inmiddels octrooi aangevraagd op hun ontdekking, schrijft de Belgische krant Het Laatste Nieuws maandag.Uit het onderzoek bleek dat het gif van een kwal perfect „als een sleutel in het slot” blijkt te passen van de pijnreceptor TRPV1, die pijnsignalen naar de hersenen stuurt, aldus de toxicologen uit Leuven. „Het gif houdt die receptor permanent open, waardoor er onophoudelijk een schrijnende pijn ontstaat.”

Vooral badgasten aan de Spaanse oostkust worden deze zomer geteisterd door kwallen. Ook aan de Noordzeekust komen bij oostenwind kwallen voor. De meeste beten van kwallen in de Noordzee zijn niet gevaarlijk, die van het Portugees oorlogsschip (komt onder meer voor in de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee) kan echter dodelijk zijn.

De Belgische onderzoekers hopen nu op de ontwikkeling van een zalf die tegelijkertijd beschermt tegen zonnebrand en tegen kwallen. Tot die tijd gelden de huis-, tuin- en keukenoplossingen zoals afspoelen met zout water of azijn of bestrooien met zand, zout of suiker. Bij ernstiger klachten is mogelijk een hydrocortisonzalf of antihistaminezalf te halen bij de huisarts.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer