Buitenland

Amerikanen bouwen geheim laboratorium

NEW YORK - De Amerikanen bouwen voor 128 miljoen dollar een supergeheim en hypermodern laboratorium voor het testen van biowapens. Voordat men zulke wapens echter kan testen moeten die gecreëerd worden, en dat brengt volgens critici niet alleen praktische maar ook politieke risico’s met zich mee.

Van onze correspondent
31 July 2006 11:04Gewijzigd op 14 November 2020 03:58

Het laboratorium wordt gebouwd op het terrein van de wetenschappelijke militaire basis Fort Detrick in Maryland. Defensie test hier al jarenlang allerlei stoffen. Hier werden van 1940 tot 1969 Amerika’s biologische wapens geproduceerd, totdat president Nixon opdracht gaf de productie te staken. In 1972 kwam vooral op Amerikaans initiatief het internationale verdrag tegen de productie van biologische wapens tot stand.Op dit terrein wordt het nieuwe laboratorium gebouwd, dat echter niet valt onder Defensie maar onder het nieuwe ministerie van Binnenlandse Veiligheid. Dat begon al kort na z’n instelling met een uitgebreid testprogramma. Dat was vooral een reactie op de reeks antraxbrieven die verschillende politici en nieuwsorganisaties kort na de septemberaanslagen van 2001 ontvingen. De FBI is er nooit achter gekomen wie die dodelijke brieven verstuurde.

Het testprogramma is louter defensief en dientengevolge niet in strijd met het verdrag tegen biologische wapens, zo verklaarde Bernard Courtney tegenover The Washington Post. Courtney is verantwoordelijk voor het testprogramma. Critici zetten hier echter vraagtekens bij. „Binnenlandse Veiligheid geeft geen enkele informatie over dit testprogramma en dat is gevaarlijk. Dat kan derden op de gedachte brengen dat Amerika in het geheim aan nieuwe biowapens werkt en dat kan vervolgens tot navolging leiden”, aldus Tara O’Toole van het Centrum voor Bioveiligheid van de universiteit van Pittsburgh.

Naast dit politieke risico bestaat het wetenschappelijke risico dat experimenten uit de hand lopen. „Als je nieuwe biowapens wilt testen op hun risico’s moet je die eerst vervaardigen. Daarbij kan van alles misgaan. Als dat gebeurt en de Amerikaanse wetenschappelijke wereld heeft geen flauw benul waarmee de overheid binnen Fort Detrick bezig is, kan er kostbare tijd verloren gaan. Openheid, zowel wetenschappelijk als politiek, is daarom geboden”, aldus Tara O’Toole, die ook adviseur is voor bioterreur van het ministerie van Defensie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer