Binnenland

Patiënten dupe van fraude met kronen

UTRECHT - Een aantal tandartsen heeft voor een half miljoen euro aan onterechte declaraties ingediend voor kronen die het uit het buitenland had gehaald. De prijs daarvoor was lager, maar dat voordeel rekenden de tandartsen niet door aan de patiënt.

Binnenlandredactie
25 July 2006 11:18Gewijzigd op 14 November 2020 03:57

Dit is gebleken uit onderzoek dat de fiscale opsporingsdienst FIOD-ECD heeft verricht op verzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in oprichting. De NZa heeft de handelwijze van 58 tandartsen die gebruik maken van geïmporteerde kronen, en vier handelsbedrijven laten onderzoeken. Ruim de helft van de onderzochte tandartsen zag kans het prijsvoordeel zelf te houden door het volgen van dubieuze methoden, waarvan een aantal wettelijk niet is toegestaan.Tien tandartsen verhoogden de inkoopprijs van de kronen met de post ”extra bestede tijd”. Deze werd in rekening gebracht bij de cliënt. Het tarief extra bestede tijd bestaat echter niet. Voor het plaatsen van kronen geldt een vast bedrag. Deze methode leverde de tandartsen 141.000 euro op. Zeven van hen kregen daarvoor een waarschuwing, tegen drie is proces-verbaal opgemaakt.

Zeventien tandartsen incasseerden een bedrag van 252.000 euro door zogenaamde extra verrichtingen in rekening te brengen. Onduidelijk is om welke verrichtingen het gaat en of dit is toegestaan. Inmiddels zijn tandartsen verplicht aan te geven hoe de rekening is opgebouwd.

Vier tandartsen namen een belang in een bv die kronen inkoopt. Op die manier profiteerden zij van de verhoogde verkoopprijs. Deze methode bezorgde de tandartsen een winst van 158.000 euro. Justitie onderzoekt of het viertal strafrechtelijk kan worden vervolgd.

De NZa benadrukt dat het onderzoek niet representatief is voor heel Nederland. „Het onderzoek heeft zich beperkt tot de 58 tandartspraktijken met de hoogste omzet”, aldus een woordvoerster. „Daarnaast is speciaal gelet op tandartsen die hun kronen importeren uit het buitenland.”

De Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde is niet onder de indruk van het onderzoek. Slechts bij 0,2 procent van de 5500 tandartsen met een eigen praktijk zijn onregelmatigheden aangetroffen, aldus een woordvoerder.

Volgens hem is er geen sprake van dat tandartsen op grote schaal sjoemelen met handel in kronen. „Op grond van de wet geldt voor een kant en klare kroon de regel: inkoopprijs is verkoopprijs.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer