Chinese autoriteiten onder druk na tyfoon
PEKING (ANP) – Chinese media spelen dezer dagen een opvallende rol in het achterhalen van het juiste dodental als gevolg van een verwoestende tyfoon die eerder deze maand toesloeg. Onder druk van verslaggevers van onder meer de staatstelevisie CCTV en het staatspersbureau Xinhua worden provinciale autoriteiten gedwongen open kaart te spelen.
In een eenpartijstaat als China, met een streng gereguleerde pers, is het doorgaans ongebruikelijk dat de verschillende autoriteiten elkaar afvallen. Maar nu is het toch anders. Provinciale bestuurders worden publiekelijk beschuldigd van het achterhouden van informatie over het dodental door tyfoon Bilis.Dat heeft al geleid tot twee aanpassingen van het dodental. Voor het weekend was er sprake van een paar honderd doden. In het weekeinde werden het er al zeker 530 en maandag was het aantal al bijgesteld tot 612. Lokale bestuurders, vooral in de zwaar getroffen provincie Hunan, haastten zich te zeggen tegen dagbladen en lokale zenders dat ze niets wilden achterhouden, maar dat ze vooral oog hadden voor hulpverlening en nog niet voor de doden.
Chinese lokale autoriteiten hebben al sinds jaar en dag de neiging om slecht nieuws te bagatelliseren of te verbergen uit angst gestraft te worden. De centrale machthebbers in Peking zijn op hun beurt al geruime tijd bezig met een „schoonmaakcampagne" binnen het hele overheidsapparaat. Ze willen naar eigen zeggen korte metten maken met corruptie, arrogantie en falen van vooral lokale bestuurders.
De campagne, die nu ook rond tyfoon Bilis een nadere uitwerking krijgt, dient een voor Peking belangrijk doel. Steeds vaker staan lokale overheden, vooral op het platteland, bloot aan kritiek van burgers. Steeds vaker komt het ook tot demonstraties en ongeregeldheden. Peking is doodsbang dat de onvrede uitmondt in een regelrechte volksopstand die de almacht van de communistische partij kan ondermijnen.
China wil ook aan de buitenwereld tonen dat het corruptie aanpakt en dat de tijd van geheimzinnigheid na bijvoorbeeld grote natuurrampen voorbij is. Peking wil als economische wereldmacht in opmars zijn rol als „grote speler" graag bevestigd zien. Bovendien maakt het land zich op voor de Olympische Spelen van 2008 in Peking, een evenement dat voor China veel meer is dan alleen sport. China wil zich aan de wereld tonen als een moderne natie, en in dat beeld passen liegende ambtenaren in provincie niet langer.