Weer tientallen doden bij aanslagen in Irak
BAGDAD - Bij aanslagen zondag in Irak zijn tientallen personen om het leven gekomen. De meeste gewelddadigheden vloeiden voort uit de machtsstrijd tussen moslims van de sjiitische meerderheid en de soennitische minderheid.
Een zelfmoordaanslag met een autobom op een populaire markt in een overwegend sjiitische wijk van Bagdad kostte zeker 34 mensen het leven. Volgens de politie van de Iraakse hoofdstad raakten naar schatting 75 personen gewond door de klap in het oostelijke Sadr City, een arm district dat de machtsbasis vormt van de sjiitische milities.De bom zat in een busje en werd door een zelfmoordcommando geactiveerd bij de ingang van de grootste markt voor vers voedsel in Bagdad. Er zou tussen de 50 en de 75 kilo springstof in het voertuig hebben gezeten.
Enkele uren na de aanslag op de markt ontplofte een tweede bom in Sadr City. Daardoor vonden acht personen de dood en raakten twintig mensen gewond. Twee weken geleden eiste een bomaanslag in de wijk ruim zestig levens.
In de nacht van zaterdag op zondag kwam het in Sadr City tot gevechten tussen Amerikaanse militairen en leden van de sjiitische milities van de radicale geestelijke Muqtada al-Sadr. Acht opstandelingen zouden zijn gearresteerd.
Ook elders in Irak was het onrustig. Een aanslag met een autobom in de Noord-Iraakse oliestad Kirkuk eiste zeker 21 levens. Meer dan negentig mensen raakten gewond, van wie meer dan dertig ernstig.
De ontploffing deed zich omstreeks het middaguur voor bij het gerechtsgebouw in de stad. Onder de slachtoffers zijn politiemannen en advocaten. Veel voertuigen werden door de klap verwoest. Reddingsdiensten probeerden lichamen te bevrijden uit de verwrongen resten van auto’s, meldden ooggetuigen.
De Iraakse premier Nuri al-Maliki had zaterdag nog geprobeerd de partijen in zijn verdeelde land nader tot elkaar te brengen. Religieuze en etnische groepen namen deel aan de eerste bijeenkomst van een verzoeningscommissie. Met het initiatief hoopt Maliki een einde te maken aan de aanvallen van opstandelingen en het religieus geweld.
Op de dag van de bijeenkomst kwamen in het hele land ten minste veertien personen door aanslagen en overvallen om het leven. Op een bouwterrein in Bagdad schoten onbekenden zeven arbeiders dood.