Alarm op Sulawesi na tsunamisignaal
JAKARTA - De Indonesische autoriteiten hebben zondag een tsunamiwaarschuwing doen uitgaan voor Sulawesi. De autoriteiten evacueerden mensen in de bedreigde kustgebieden.
Eerder op de dag registreerde de Indonesische geologische dienst een aardbeving met een kracht van 6,6 op de schaal van Richter, 90 kilometer uit de kust bij de stad Gorontalo.De Amerikaanse geologische dienst stelt dat de beving een kracht van 6,1 had op de schaal van Richter. Het tsunamiwaarschuwingscentrum vaardigde daarop geen waarschuwing af. De beving was niet krachtig genoeg.
Het Indonesische seismologische instituut had de autoriteiten in Sulawesi echter al op de hoogte gesteld en aangeraden de bevolking te waarschuwen. „Een tsunami heeft niet plaatsgehad maar mensen zijn geëvacueerd naar hoger gelegen gebieden”, maakte de gouverneur van de provincie Gorontalo bekend.
Het epicentrum van de beving lag 108 kilometer ten zuiden van Gorontalo op Sulawesi.
De Indonesische overheid heeft veel kritiek gekregen dat zij niet tijdig heeft gewaarschuwd voor de tsunami die een kleine week geleden het zuiden van Java trof. Het dodental is daar inmiddels gestegen tot 668.
Het zoeken naar honderden vermisten die waarschijnlijk door de golven zijn meegesleurd, moest gisteren vanwege hoge zee worden gestaakt. De kans dat er op zee veel doden zullen worden gevonden, wordt overigens klein geacht.
Een officier van de mariene politie in Pangandaran, de zwaarst getroffen plaats, zei dat veel van de lichamen waarschijnlijk weer zijn aangespoeld en dat zoekacties langs de kust wellicht meer succes zullen hebben. Er worden nog 287 personen vermist. Zo’n 74.000 mensen zijn dakloos geworden.
De Indonesische autoriteiten zijn gisteren wel een grote schoonmaakactie begonnen aan de zuidkust van het door een tsunami getroffen eiland Java. De autoriteiten stelden zondag om onduidelijke reden het dodental van de ramp naar beneden bij tot 596. Volgens de rampenbestrijdingsdienst worden nog 73 mensen vermist.
Aan de zoekactie nemen, in combinatie met een schoonmaakactie, in totaal 3000 militairen, agenten, lokale overheidsfunctionarissen, vrijwilligers en bewoners van het getroffen gebied deel. Huizen en straten in het zwaargetroffen Pangandaran worden schoongemaakt. Puin wordt verbrand.