Schaduwzijde zonnig weer
RIJSWIJK (ANP) - Het zomerse weer heeft veel voordelen, maar ook een groot aantal nadelen. Zo lopen mensen snel een zonnesteek op, verbrandt de huid, beschadigen de ogen en is het benauwd door smog. Een overzicht van zomerse problemen.
SMOG DOOR OZON: Als verontreinigde stoffen zich ophopen in de lucht, kan onder invloed van zonlicht ozon ontstaan. Hoge ozonconcentraties (smog) komen veelal voor bij weinig wind en op zonnige dagen. Smog kan bij mensen zorgen voor irritatie van ogen, neus en keel, luchtwegklachten, benauwdheid, hoest en hoofdpijn.Om zo min mogelijk last te hebben van smog, is het verstandig geen inspanning te verrichten in de buitenlucht in de middag en de vroege avond. In deze uren is de concentratie ozon het hoogst.
VERBRANDING: Door de kracht van de zon kan de menselijke huid verbranden. De huid kleurt dan rood en is geïrriteerd. Bruining en verdikking van de huid zorgt voor tijdelijke bescherming tegen de schadelijke uv-stralen van de zon, maar is geen definitieve oplossing. Op lange termijn kan de straling leiden tot huidveroudering en huidkanker.
Huidkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker in Nederland. Jaarlijks komen er ongeveer 20.000 nieuwe gevallen bij en overlijden rond de 500 mensen aan de ziekte.
SCHADE AAN OGEN: Als een te hoge concentratie uv-stralen op het hoornvlies van een oog valt, kan sneeuwblindheid ontstaan. Dit komt vooral voor tijdens de wintersportvakantie, maar ook zeilers geven aan er last van te hebben. Sneeuwblindheid zorgt voor een pijnlijk brandend gevoel in de ogen. De ogen gaan tranen, licht is lastig te verdragen en de spieren van de oogleden gaan ongewild samentrekken. Een goede zonnebril kan veel problemen voorkomen.
Overigens kunnen uv-stralen ook bijdragen aan staarvorming. Staar komt veel voor in Nederland. Jaarlijks vinden circa 80.000 tot 90.000 staaroperaties plaats.
ZONNESTEEK: Een zonnesteek ontstaat doordat de felle zon te lang op een onbedekt hoofd schijnt. Symptomen van een zonnesteek zijn stijging van de lichaamstemperatuur zonder zweten, hoofdpijn, aandrang tot urineren en een naar gevoel. In ernstige gevallen kan een zonnesteek leiden tot bewusteloosheid en zelfs de dood.
Heeft iemand een zonnesteek opgelopen, dan moet het slachtoffer veel drinken en gekoeld worden. Desnoods kan men diegene in natte lakens wikkelen of met water besprenkelen. Een zonnesteek is bij gezonde mensen meestal binnen een aantal dagen verdwenen.
UITDROGING: Door het warme weer verliezen mensen veel vocht. Dit vocht moet worden aangevuld om uitdroging te voorkomen. Wie een biertje of een ander alcoholhoudend drankje drinkt om af te koelen, vergist zich. Alcohol werkt vochtafdrijvend, waardoor je minder vocht in het lichaam hebt om af te koelen. Sporten en andere vorm van inspanning verergeren de uitdroging. Hoe meer men zich inspant, hoe meer men dus moet drinken.