Bomaanslag Bagdad eist 59 levens
BAGDAD/TOKIO - Een bomaanslag in de Iraakse stad Kufa heeft dinsdag zeker 59 mensen het leven gekost. Er zijn meer dan 130 gewonden. Na de aanslag kwam het tot gevechten tussen omstanders en politie. Mensen uit het publiek bekogelden de politie met stenen.
„Jullie zijn verraders, jullie doen je werk niet goed”, riepen zij. Daarop schoot de politie in de lucht om de woedende menigte te verspreiden.Kufa is een sjiitische stad in Centraal-Irak. Veiligheidsbronnen meldden dat de bom afging toen een groep arbeiders zich verzamelde in het centrum van de stad.
Bij de aanslag maandag op de markt in Mahmoudiya, ten zuiden van Bagdad, zijn er volgens de politie ten minste vijftig doden en ongeveer negentig gewonden gevallen, voornamelijk sjiieten en onder hen veel vrouwen en kinderen. Maandagavond meldde de politie in verschillende delen van de stad twaalf lichamen te hebben gevonden, mogelijk slachtoffers van wraakacties.
Japan heeft maandag, met het vertrek van de laatste 220 manschappen uit de zuidelijke stad Samawah, de terugtrekking van zijn troepen uit Irak voltooid. Japan had ongeveer 600 manschappen in Irak, die daar louter waren voor een humanitaire missie.
De Japanse premier Junichiro Koizumi zei in Sint-Petersburg, waar hij de G8-conferentie bijwoonde, dat de manschappen zich kranig hadden gedragen en geen enkel schot hadden hoeven lossen. „In wezen zonder ooit een geweer op iemand te richten”, zei Koizumi. Hij voegde hieraan toe dat de plaatselijke bevolking zich zeer positief over de Japanse aanwezigheid had uitgelaten.
Het was de eerste militaire missie van Japan sinds de Tweede Wereldoorlog. Volgens de pacifistische grondwet mag het Japanse leger zich eigenlijk niet in oorlogen mengen. In de tweeënhalf jaar dat de missie duurde, namen er ongeveer 5500 manschappen aan deel. De Japanners waren gelegerd in de zuidelijke en relatief rustige provincie Muthanna, waar ook Nederlanders, Australiërs en Britten actief waren.
Japan trekt zijn handen niet geheel van Irak af. Japanse vliegtuigen vliegen vanuit Koeweit op Irak en brengen voedsel en voorraden over voor personeel van de Verenigde Naties en de coalitie.
De nieuwe ambassade van de Europese Unie in Bagdad zal worden geleid door de Fin Ilkka Uusitalo, die maandag werd aangesteld door de Europese Commissie. De ambassade moet assisteren bij de wederopbouw en democratisering van Irak en is gevestigd in de zwaarbeveiligde Groene Zone in het centrum van de Iraakse hoofdstad.