Buitenland

Extra troepen Londen naar Afghanistan

LONDEN/NEW YORK - Groot-Brittannië stuurt nog eens 900 militairen naar het zuiden van Afghanistan. Dit heeft de Britse minister van Defensie, Des Browne, maandag aangekondigd. De taliban verklaarden dinsdag de extra Britse militairen te zullen verwelkomen met keiharde aanvallen. „We zullen ze zo hevig aanvallen dat ze moeten vluchten”, aldus commandant Mullah Hayat Khan.

Buitenlandredactie
11 July 2006 11:18Gewijzigd op 14 November 2020 03:55

Momenteel zijn er 3300 Britse manschappen gelegerd in de Zuid-Afghaanse provincie Helmand en nog eens 1200 in de hoofdstad Kabul. De afgelopen maand zijn zes Britse militairen in Helmand gesneuveld, bijna de helft van het totale aantal van dertien Britse doden in Afghanistan sinds 2001.Afghaanse troepen en militairen van de internationale coalitie hebben dinsdag bij een aanval in het zuiden van Afghanistan zeker dertig taliban gedood. Dit heeft de door de VS geleide coalitie gezegd.

Aan de zijde van de coalitie vielen geen slachtoffers, aldus de woordvoerster. Wel moest een helikopter een noodlanding maken, waarbij het toestel werd verwoest. De inzittenden bleven ongedeerd. De gevechten hadden plaats in het district Sangin in de provincie Helmand.

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) publiceerde maandag een rapport over het onderwijs in Afghanistan, waaruit blijkt dat de taliban er met aanslagen en dreigementen voor zorgen dat steeds meer meisjesscholen sluiten.

Ruim vier jaar na de ineenstorting van het talibanregime gaan de meeste Afghaanse meisjes nog steeds niet naar school. Ondertussen zijn er in een derde van alle districten helemaal geen meisjesscholen meer.

Opnieuw groeit een generatie Afghaanse meisjes op die onderwijs en de kans op een beter leven ontnomen wordt, aldus Zam Courssen-Neff, een van de auteurs van het rapport. De in New York gevestigde organisatie telde vanaf het begin van 2005 204 aanvallen en pogingen daartoe op leraren, scholieren en scholen. Daarvan vond ruim de helft plaats in de eerste zes maanden van dit jaar. De werkelijke aantallen zouden nog veel hoger liggen.

Overigens zijn niet alle aanslagen in de schoenen van de taliban te schuiven. De aanval op het onderwijs is deels ook te wijten aan de „dramatische heropleving van bewapende groeperingen”, die tegen de regering in Kabul en de internationale troepen strijden. Voor al deze groeperingen staan scholen symbool voor de gehate autoriteiten in de relatief veilige hoofdstad Kabul en hun vaak incompetente handlangers in de regio’s.

De auteurs houden de internationale gemeenschap medeverantwoordelijk voor de mensenrechtencrisis in Afghanistan. De buitenlandse troepen zijn er niet in geslaagd er de veiligheid te herstellen. „De taliban en andere groepen vullen het vacuüm.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer