Binnenland

Bedstee, breakfast en een viertalige Bijbel

URK - Vroeger was het de opslagplaats voor de ijsvlet, een boot die moest zorgen dat Urk in vorstperiodes bereikbaar was. Sinds kort is het Urker pand ingericht als bed & breakfastgelegenheid. In elke kamer ligt een Nieuw Testament. Ruwhouten tafels, oud-Hollands snoepgoed en een bedstee maken de sfeer ook nu nog als vanouds.

Mariëlle Buys
7 July 2006 10:03Gewijzigd op 14 November 2020 03:54
URK – De eerste slaapgelegenheid in het Project Bijzondere Logies Accommodaties van de provincie Flevoland is vrijdag geopend. De Roos van Saron, pal aan de haven van Urk, moet volgens eigenaresse Willie van Urk de nostalgie van vroeger doen herleven. S
URK – De eerste slaapgelegenheid in het Project Bijzondere Logies Accommodaties van de provincie Flevoland is vrijdag geopend. De Roos van Saron, pal aan de haven van Urk, moet volgens eigenaresse Willie van Urk de nostalgie van vroeger doen herleven. S

De jachten in de haven van Urk baden in de zon, die juist door het wolkendek breekt. Boven de Urker huizen hangt een visgeur, maar het verfrissende windje zorgt dat die niet te nadrukkelijk wordt. In de Roos van Saron, de nieuwste slaapgelegenheid van Urk, hangt een ander luchtje. Het ruikt er naar nieuwigheid, naar grenenhout en naar verf. Het historische pand staat iets verder van de haven af dan zijn twee buurhuizen. Twee schilders leggen de laatste hand aan een ouderwets aandoend, donkergroen hekwerk met roomwitte punten. Hier moet volgens de website die „goeie ouwe tead” op ”de bult”, zoals het oude deel van Urk wel wordt genoemd, herleven.De Roos van Saron maakt deel uit van het Project Bijzondere Logies Accommodaties van de provincie Flevoland. Vrijdag opende gedeputeerde A. L. Scheider de Roos van Saron als de eerste accommodatie. Elders in de provincie komen in ieder geval nog vier andere bijzondere overnachtingsgelegenheden. Als het lukt om alle vergunningen rond te krijgen, wordt het op korte termijn zelfs mogelijk in Lelystad een nachtje te slapen in een oud vliegtuig.

De provincie Flevoland stimuleert de opkomst van dergelijke speciale pensions door subsidiegelden ter beschikking te stellen. De Roos van Saron is de enige van de Flevolandse projecten die gekenmerkt wordt door een christelijke inslag.

In alle drie de kamers ligt een viertalig Nieuw Testament te wachten op de eerste bezoekers. Aan de muur van de bedsteekamer hangen twee stenen wandbordjes met een Bijbeltekst. „Uiteindelijk wil je dat iedereen God zal leren kennen”, zegt Willie van Urk, eigenaresse van het pension, overtuigd. Ze kreeg een reformatorische opvoeding en is nu aangesloten bij een evangelische gemeente. „Maar dat betekent niet dat dit project een evangeliserend karakter heeft. Ik leef vanuit mijn christen-zijn, dus dat werkt ook hierin door.”

Een oranjebruine gevelsteen met de woorden ”Hulp en steun” herinnert aan het bijzondere verleden van het pand. Het is de naam van de Urker vissersvereniging die twee ijsvletten in haar bezit heeft gehad. „Die lijken op grote punters met ijzers eronder”, licht Van Urk toe. Vanaf halverwege de negentiende eeuw tot ongeveer 1950 deden de ijsboten dienst. Ze werden voortbewogen met behulp van zeilen of door spierkracht. Als het eiland vanwege strenge vorst niet meer bereikbaar was, was vervoer via de ijsvlet de enige mogelijkheid. Medicijnen, voedsel, bemanningsleden van ingevroren schepen, maar ook zieken en doden, alles ging erop mee. Het is bekend dat eens een overleden kraamvrouw met haar dode kindje van het vasteland terug naar Urk werd vervoerd.

„De tochten waren meestal niet in één dag te doen”, weet Van Urk. „De mannen die de vlet trokken, moesten dus op het ijs overnachten. Ze keerden hem om en sliepen eronder. Barre tochten waren het.”

Enkele tientallen meters voor de voormalige opslagplaats van de ijsvlet, klotst het water. De naam Roos van Saron, een bloem die zelfs na maandenlange droogte nog blijft leven, lijkt niet erg voor de hand liggend in deze omgeving. Maar Van Urk heeft erover nagedacht. Ze hoopt dat haar gasten ondanks alle haast en drukte, ondanks het gevoel van droogte, tijdens hun verblijf „tot bloei” zullen komen. „Daarnaast is het natuurlijk een van de namen van Jezus.”

Van Urk wil haar gasten graag op creatieve wijze laten genieten. Samen met haar dochter Angela (19) wil ze hun allerlei arrangementen aanbieden. Van Urk zelf hoopt in de toekomst regelmatig cursussen kleur- en stijladvies te gaan geven, maar ze is ook van plan andere workshops te regelen. Ook al heeft ze haar loopbaan als maatschappelijk werkster daarvoor opgezegd, dat beroep heeft haar duidelijk nog niet losgelaten. Zo denkt ze na over een speciaal arrangement voor zendelingen. Geld verdienen is daarbij noodzakelijk, maar blijkens Van Urks woorden niet het belangrijkste. „Ik zou ook graag alleenstaande moeders en anderen die het niet zo breed hebben een mogelijkheid geven hier te komen, al is het maar voor een nachtje. Ik hoop dat de Roos van Saron zo goed gaat draaien, dat ik die doelgroep tegen een lage prijs iets kan aanbieden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer