Binnenland

Nieuw kabinet aangewezen op steun kleine partijen

DEN HAAG (ANP) – Het nieuwe kabinet Balkenende 3 is vrijdag in de Tweede Kamer bij het verdedigen van de regeringsverklaring aangewezen op steun van onder meer ChristenUnie en LPF.

6 July 2006 19:34Gewijzigd op 14 November 2020 03:54

Die partijen hebben geen principiële bezwaren tegen de nieuwe regeringsploeg, maar kunnen wel voor problemen zorgen als hun wensen niet worden ingewilligd.LPF en ChristenUnie staan lijnrecht tegenover elkaar als het gaat om de aanleg van een verbindingsweg tussen de A6 en A9 langs het Naardermeer, die moet zorgen voor minder verkeersdrukte tussen Amsterdam em Almere. De LPF wil dat dit snel wordt aangepakt, maar de ChristenUnie laat een besluit liever over de regeringsploeg die aantreedt na de verkiezingen op 22 november.

De linkse partijen en D66, dat uit de regeringsploeg van Balkenende 2 stapte, hadden liever niet een nieuw kabinet gezien dat op Prinsjesdag met een volwaardige begroting komt, maar een demissionaire regering. PvdA, GroenLinks, SP en D66 sloten donderdag niet uit dat ze een eventuele motie van wantrouwen zouden steunen. Of die wordt ingediend en door welke partij lijkt vooral van het verloop van het debat over de regeringsverklaring af te hangen.

In het nieuwe kabinet Balkenende 3 worden de twee ministersposten ingevuld die zijn vrijgekomen door het opstappen van de D66–bewindslieden Brinkhorst (Economische Zaken) en Pechtold (Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties). Zij worden opgevolgd door achtereenvolgens CDA–staatssecretaris Wijn van Financiën en VVD–staatssecretaris Nicolaï (Europese Zaken).

Nicolaï verwacht vooral veel werk te hebben aan de Antillen. Wijn zal in de Eerste Kamer de omstreden splitsingwet, die voorziet in een tweedeling van de energiemaatschappijen, verdedigen.

Omdat Wijn en Nicolaï geen nieuwe gezichten zijn in de regeringsploeg, volgt vrijdag na hun beëdiging door de koningin geen bordesscène. ’s Middags debatteert de Tweede kamer over de regeringsverklaring. De Kamerleden zijn daarvoor teruggeroepen van reces, dat eind vorige week begon. Zij hadden hier al rekening mee gehouden.

Donderdagavond kwamen de ministers van de nieuwe regeringsploeg al bijeen voor het zogeheten constituerend beraad, maar omdat ze formeel nog geen nieuw kabinet zijn mocht die oprichtingsvergadering niet plaatsvinden in de Trêveszaal, waar later op de avond nog wel de demissionaire regering vergaderde.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer