Fors meer bootvluchtelingen naar EU
STRAATSBURG (ANP) – Het aantal bootvluchtelingen naar Malta, Canarische Eilanden en andere kustgebieden in Zuid–Europa is dit voorjaar ongekend hoog.
Malta stevent af op een verdubbeling dit jaar. Tot en met juni kwamen al 967 personen aan op het kleine eiland, tegen 473 vorig jaar. „Voor de vluchtelingen is het een tragedie, maar de invasie heeft ook grote invloed op onze bevolking", zei het Maltese Europarlementslid Simon Busuttil donderdag in Straatsburg. „De toevloed leidt tot angst onder de bevolking en groeiende vreemdelingenhaat. Dat is nog toegenomen toen honderden vluchtelingen eind juni uit hun kamp uitbraken".De Spaanse Canarische Eilanden luidden in mei al de noodklok. Dit voorjaar zijn over zee al negenduizend immigranten binnengekomen. „Waarschijnlijk sterven er meer onderweg dan er aankomen", zei het Canarische Europarlementslid Fernando Fernandez Martin. „De meeste vluchtelingen gaan niet meer weg. Ze leven illegaal op straat. Het eiland Fuerteventura heeft zo in tien jaar driemaal zoveel inwoners gekregen. Dat zorgt voor veel problemen".
Beide parlementsleden willen dringend een EU–aanpak van de vluchtelingentoevloed. Ze klagen dat de Europese Unie tot dusver weinig of niets heeft gedaan. „Van de Europese Unie hebben we hooguit mooie verklaringen gekregen", aldus Fernandez Martin.
Zijn Maltese collega Busuttil wacht nog steeds op de toegezegde Europese patrouilles in de Middellandse Zee: „De zomer is begonnen en ze zijn er nog steeds niet".
Het Duitse christendemocratische Europarlementslid Ewa Klamt vroeg donderdag om de toevloed aan vluchtelingen te spreiden over de EU–landen.
Haar VVD–collega Jeanine Hennis–Plasschaert zag twee weken geleden met eigen ogen de problemen op de Canarische Eilanden. „Elke maand proberen duizenden Afrikanen de kust van Spanje te bereiken. Circa vier op de tien overleeft de reis niet".
Hennis–Plasschaert vindt dat het mede komt door falend Europees beleid. „Met het versterken van de buitengrenzen redden we het niet. De EU–landen moeten snel werk maken van een Europees asielbeleid".
De VVD–ster wil daarnaast snel een Europese greencard; een toelating om in Europa te komen werken. „Ik ben ervan overtuigd dat je daarmee een stukje illegale immigratie tegengaat".