V-raad niet eens over sancties tegen Noord-Korea
NEW YORK - De VN-Veiligheidsraad kon het woensdag niet eens worden over sancties tegen Noord-Korea als reactie op de lanceringen van enkele raketten dinsdag. Japan diende met steun van de VS en van Groot-Brittannië een (ontwerp-)resolutie in die voorziet in concrete maatregelen, maar China en Rusland blijken daar weinig voor te voelen.
Volgens de Japanse VN-ambassadeur Kenzo Oshima moet de Veiligheidsraad het regime in Pyongyang duidelijk laten weten dat de lanceringen van dinsdag „onaanvaardbaar zijn.” Japan ligt binnen het bereik van Noord-Korea’s middellange afstandsraketten. „Geen enkel lid van de Veiligheidsraad verdedigde het Noord-Koreaanse optreden; er was opmerkelijke eensgezindheid”, aldus VN-ambassadeur van Washington John Bolton woensdag.Toen er spijkers met koppen geslagen moesten worden, was die eensgezindheid echter ver te zoeken. „Wij zijn ervan overtuigd dat sancties niet het beste middel zijn om Pyongyang ervan te overtuigen om weer deel te nemen aan het zeslandenoverleg”, aldus de Chinese ambassadeur bij de VN, Wang Guangya, woensdag. Hij kreeg daarbij steun van zijn Russische collega Vitaly Churkin. Als permanente leden van de veiligheidsraad met vetorecht kunnen Rusland en China sancties tegen Noord-Korea blokkeren.
De situatie is voor China erg ingewikkeld volgens waarnemers. Politiek analist Ted Carpenter van het Cato Research Instituut in Washington: „China is bang dat de Noord-Koreaanse provocaties leiden tot een militaristischer koers van Japan. Dat is wel het laatste waar Peking op zit te wachten. Pyongyang echter met sancties verder in het isolement duwen, zou de Chinese invloed in dit bizarre land ondermijnen en dat wil Peking ook niet. Daarom probeert de Chinese leiding een tussenkoers te varen.”
China en Rusland nemen beide deel aan het zeslandenoverleg samen met Zuid-Korea, Japan en de VS. In het kader van dit overleg proberen deze vijf landen Noord-Korea ertoe te brengen z’n militaire nucleaire ambities op te geven. Pyongyang boycot dit overleg echter, omdat het regime van Kim Jong Il aandringt op directe contacten hierover met Washington.
President Bush wees dit woensdag echter opnieuw van de hand. „Het zeslandenoverleg is de beste optie om in deze kwestie tot een oplossing te komen”, aldus Bush.
De Amerikaanse president telefoneerde woensdag met de Japanse premier Junichiro Koizumi en met de Zuid-Koreaanse president Roh Moo Hyun. De drie leiders waren het erover eens dat gemeenschappelijke internationale pressie het Noord-Koreaanse regime „tot rede” moet brengen.
Volgens het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap roemde het Noord-Koreaanse regime de lanceringen woensdag als een „succes.” Volgens het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft deze „militaire oefening de mogelijkheden tot zelfverdediging van ons land belangrijk versterkt.”
In New York werd tot woensdagavond laat overleg gepleegd door vertegenwoordigers van de lidstaten van de Veiligheidsraad. Daarbij bleven China en Rusland aandringen op een (vrijblijvende) verklaring van het Franse voorzitterschap van de V-raad.
De Noord-Koreaanse VN-ambassadeur Pak Gil Yon gooide woensdag nog wat olie op het politieke vuur door te waarschuwen voor „uiterste tegenmaatregelen” als men in New York tot sancties mocht besluiten.
Die optie lijkt echter niet waarschijnlijk, ondanks het feit dat het overleg over de Japanse (ontwerp-)resolutie donderdagmorgen werd voortgezet.