Brussel: Stop veto justitieregels
BRUSSEL - De Europese Commissie wil af van het veto waarover de EU-landen beschikken bij het tot stand brengen van gemeenschappelijk beleid op het vlak van justitie en politie. Door de tot nu toe vereiste unanimiteit verloopt de besluitvorming vaak erg traag, luidt het argument.
Voorzitter Barroso klaagde er woensdag over dat veel voorstellen lang worden opgehouden. Hij verwees daarbij naar maatregelen tegen kinderpornografie, racisme en vreemdelingenhaat en naar regelgeving rond asiel, migratie en het uitwisselen van bewijsmateriaal. Beslissingen via een gekwalificeerde meerderheid kunnen de procedure versnellen. „Op die manier zijn we beter gewapend om zaken met een grensoverschrijdende dimensie aan te pakken”, aldus Barroso.Hij betrok in een toelichting nadrukkelijk de burgers. Die zijn bezorgd over hun veiligheid en verlangen daarom volgens hem „meer Europa” als het gaat om samenwerking tussen justitie en politie. „Iedereen is het erover eens dat we de bestrijding van misdaad en terrorisme moeten intensiveren. We willen niet meer macht, we willen alleen een efficiëntere werkmethode om dat te kunnen realiseren.” Bovendien, zo voegde de Commissievoorzitter daaraan toe, betekent de invoering van meerderheidsbesluiten dat het Europees Parlement medebeslissingsbevoegdheid krijgt op het betrokken terrein en „dat vergroot het democratisch gehalte van belangrijke initiatieven.”
Barroso stelt verder vast dat met de bepleite veranderingen niet wordt vooruitgelopen op de beoogde grondwet. Het huidige EU-verdrag biedt namelijk al de mogelijkheid het vetorecht op te heffen, als alle landen daarmee instemmen.
Naar verwachting zullen de plannen voorlopig bij diverse lidstaten, waaronder Duitsland, Groot-Brittannië en ook Nederland, op weerstand stuiten. In september wijden de ministers van Justitie tijdens een informeel beraad in het Finse Tampere er voor het eerst een discussie aan.