Binnenland

Noorden profiteert amper van aardgas

LEEUWARDEN (ANP) - Noord-Nederland krijgt 1 procent van de opbrengsten van de gaswinning in het landsdeel. Dat stelt het Instituut voor Onderzoek van Overheidsuitgaven (IOO).

28 June 2006 09:44Gewijzigd op 14 November 2020 03:53

Verreweg het grootste bedrag verdwijnt in de infrastructuur in de Randstad.Het IOO heeft de uitgaven onderzocht van het Fonds Economische Structuurversterking (FES). Die pot wordt vooral gevuld door opbrengsten uit gaswinning. Van 1994 tot en met 2004 is volgens IOO daarvan slechts 1 procent naar het noorden gevloeid. De Randstad kreeg 88 procent van het geld, het zuiden 9 procent en het oosten 2 procent.

Het IOO deed in opdracht van de drie noordelijke provincies onderzoek naar de besteding van aardgasopbrengsten uit Friesland, Groningen en Drenthe.

In Noord-Nederland bestaat al jarenlang irritatie jegens de Rijksoverheid over het ’weglekken’ van de aardgasgelden naar vooral de Randstad. Het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) heeft het IOO-onderzoek dinsdag op zijn website gepubliceerd.

Volgens IOO zal aan die percentages straks weinig veranderen bij de verdeling van de opbrengsten van gaswinning onder de Waddenzee. Die gaswinning moet nog beginnen, maar zou vele miljarden euro’s op moeten leveren.

De Friese gedeputeerde Bijman is nauwelijks verrast door de uitkomst van het onderzoek. „Ik wist dat het weinig was, maar dit is wel heel weinig.”

Hij vindt dat zowel Den Haag als het noorden zelf schuldig is aan de scheve verhoudingen. „Wij hebben over het algemeen te weinig van het FES gebruikgemaakt. En als we wel FES-gelden wilden gebruiken, dan werden de projecten die we daarvoor aandroegen door Den Haag afgewezen”, aldus Bijman.

„We vinden het vreemd dat we zo weinig krijgen. Het geld gaat vooral naar de infrastructuur in de Randstad. Met bijvoorbeeld de Zuiderzeelijn hebben wij ook nog wel wensen”, aldus Bijman. Den Haag heeft de snelle spoorverbreding tussen Schiphol en Groningen nagenoeg begraven.

Het noorden gaat volgens Bijman nu proberen meer grote projecten aan te dragen om aardgasgelden binnen te slepen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer