Buitenland

Besmetting H5N1 van mens op mens ontdekt

JAKARTA - De zeven familieleden die op het Indonesische eiland Sumatra zijn bezweken aan de vogelgriep zijn waarschijnlijk besmet geraakt doordat het H5N1-virus enigszins was gemuteerd en daardoor van mens op mens kon worden overgebracht.

Buitenlandredactie
23 June 2006 21:30Gewijzigd op 14 November 2020 03:52

Dat stelt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in een rapport waarop het persbureau AP vrijdag de hand wist te leggen.Experts stellen evenwel dat het gemuteerde virus aan zijn einde kwam toen de laatste gastheer overleed. Daardoor heeft het virus zich niet buiten de Sumatraanse familie verspreid. Een achtste familielid dat overleed maar werd begraven voordat monsters konden worden afgenomen, is vermoedelijk in contact geweest met besmet gevogelte en heeft andere familieleden besmet.

Het H5N1-virus was tot dusver alleen in staat mensen te besmetten die in direct contact waren geweest met besmet pluimvee of andere dieren. Sinds 2003 zijn circa 130 mensen aan een besmetting overleden. In Vietnam vielen tot nog toe de meeste doden: 42. De WHO heeft steeds de vrees uitgesproken voor besmettingen tussen mensen onderling, zeker als het virus zo kan muteren dat de ziekte zich rap als een olievlek over de aarde kan verspreiden. In dit scenario kunnen er in potentie miljoenen doden vallen.

Van woensdag tot en met vrijdag kwamen in Jakarta vogelgriepexperts uit diverse landen bijeen om met de Indonesische autoriteiten een plan op te stellen voor de bestrijding van vogelgriep. Indonesië is namelijk hard op weg het zwaarst door de vogelgriep getroffen land te worden. Ten minste 39 mensen overleden er al aan de ziekte. Indonesië besteedt naar eigen zeggen in 2006 minder dan 47 miljoen euro aan de bestrijding van vogelgriep, terwijl het land meer dan 710 miljoen euro nodig zegt te hebben.

Een expert van de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) zei donderdag in de wandelgangen van de bijeenkomst in Jakarta dat veel meer Indonesisch gevogelte vogelgriep heeft dan aanvankelijk werd gedacht. Door een gebrek aan mankracht blijven veel uitbraken onbekend bij de autoriteiten. „Er is nog een lange weg te gaan”, aldus de expert.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer