Sderot is beschietingen vanuit Gaza beu
SDEROT - Voor de kinderen in het Israëlische stadje Sderot is de grote vakantie twee weken eerder begonnen dan gepland. Op deze wijze hebben ze de gelegenheid hun woonplaats te ontvluchten. Sderot ligt ongeveer 6 kilometer ten oosten van het noordelijk deel van de Gazastrook.
Al vijf jaar bestoken militante Palestijnen vanuit de Gazastrook het stadje met Qassamraketten. De aanvallen begonnen dus al voor de Israëlische terugtrekking uit de Gazastrook augustus vorig jaar. De afgelopen weken is het aantal beschietingen echter drastisch toegenomen. Al meer dan twee weken gaat er geen dag voorbij of het stadje ligt onder vuur. De inwoners zeggen dat ze niet meer opgewassen zijn tegen de spanningen.Palestijnen schoten de projectielen in het verleden af in het kader van de strijd tegen de bezetting. Tegenwoordig klinken er uiteenlopende motieven, waaronder wraakoefeningen voor het liquideren door Israël van terreurleiders.
De inwoners van Sderot protesteren op verschillende manieren. De gemeente besloot maandag uit protest de woonplaats af te sluiten. De inwoners begonnen dinsdagmorgen aan hun blokkade, maar hieven deze rond het middaguur alweer op omdat ze er vooral zelf de dupe van waren.
Dinsdagavond stelde de gemeente de verkeerslichten buiten gebruik, ondanks het ongerief voor de bevolking. Op verzoek van president Moshe Katsav, die Sderot maandag bezocht, beëindigde een aantal inwoners de hongerstaking die ze waren begonnen. Anderen zijn van plan naar Jeruzalem te gaan om daar een protesttent op te zetten.
Het doel van de protesten is de Israëlische bevolking bewust te maken van de problemen. Bovendien wil men de druk op de regering opvoeren. In beide opzichten lijken de acties succesvol. De Israëlische media besteden onophoudelijk aandacht aan de beschietingen. De minister van Defensie, Amir Peretz, die zelf uit Sderot komt en dicht bij huis een raketinslag heeft gehad, heeft gezegd dat hij met een reactie zal komen. Premier Ehud Olmert zei dinsdag dat Israël de acties tegen de Palestijnse terreurorganisaties zal opvoeren.
Verschillende scenario’s zijn mogelijk. Zo zouden de radicale Palestijnen kunnen besluiten hun beschietingen op Israël tijdelijk te staken. De kans dat dit gebeurt is echter klein. De Palestijnse Hamasregering heeft al gezegd niet te willen stoppen met het afvuren van de Qassams. De al-Aqsa Martelaren Brigades hebben verklaard de strijd te willen verhevigen. Het is onwaarschijnlijk dat de door Mahmud Abbas en de aan Fatah verbonden veiligheidskorpsen controle kunnen of willen uitoefenen over allerlei bendes die over de projectielen beschikken.
Tot nu toe probeert de Israëlische luchtmacht met wisselend succes degenen die de raketten lanceren, uit te schakelen. Bovendien schiet de landmacht soms met artillerie op plekken waarvandaan is geschoten. Het is waarschijnlijk dat het leger de aanvallen uitbreidt. Mogelijk zal er ook op Hamasleiders zelf worden gericht, omdat Hamas allerlei terreurgroepen van Qassams voorziet. Het nadeel van het intensiveren van de luchtaanvallen is dat er gemakkelijk Palestijnse burgers kunnen worden geraakt. Israël moet daarvoor internationale kritiek incasseren.
Een ander scenario is dat het leger een grondoffensief start. Dit is iets wat de regering wenst te voorkomen, vanwege het grote aantal slachtoffers dat aan beide kanten zal vallen. Als er deze zomer toch een operatie op de grond komt, zal deze waarschijnlijk beperkt blijven tot Beit Hanoun in het noorden van de Gazastrook. Militante Palestijnen gebruiken deze plaats om de explosieven naar Sderot af te vuren.