Begindatum proces Taylor nog onzeker
DEN HAAG (ANP) – Het is nog onduidelijk wanneer het proces wegens oorlogsmisdaden tegen de voormalige president Charles Taylor van Liberia kan beginnen. In de voorbereidende fase zullen de aanklagers in overleg met de verdediging proberen de zaak zo veel mogelijk te stroomlijnen.
Dit zei Christopher Staker, de waarnemend hoofdaanklager van het Speciale Hof voor Sierra Leone (SCSL), woensdag tijdens een persconferentie in Den Haag. Hij sprak in het gebouw van het Internationaal Strafhof (ICC), waar het Taylor–proces zal worden gehouden voor SCSL–rechters…Taylor was dinsdag uit de Sierraleoonse hoofdstad Freetown overgebracht naar de hofstad. Het SCSL wil het Taylor–proces om veiligheidsredenen niet in West–Afrika houden en ‘leent’ daarom een rechtszaal, een cel en andere faciliteiten van het Strafhof.
Taylor is aangeklaagd wegens zijn bemoeienis met de burgeroorlog in buurland Sierra Leone. Hij is het tweede voormalige buitenlandse staatshoofd dat op verdenking van oorlogsmisdaden terecht moet staan in Den Haag, de „juridische hoofdstad van de wereld.” In juni 2001 was Slobodan Milosevic overgedragen aan het Joegoslavië–Tribunaal. Hij stierf in maart dit jaar aan een hartkwaal, voordat het marathonproces wegens oorlogsmisdaden tegen de ex–president van Joegoslavië kon worden afgerond.
Staker, die zelf enige tijd bij het Joegoslavië–Tribunaal heeft gewerkt, zei dat het Taylor–proces een „voorbeeld moet worden van de efficiency waarmee internationale strafzaken gevoerd kunnen worden”. In onderhandelingen met de verdediging gaat hij in de voorbereidende fase bekijken welke feiten niet bewezen hoeven te worden omdat zij niet betwist worden. Het proces zelf kan dan ’focussen’ op de hoofdzaken, aldus Staker. Naar gelang de uitkomst van de onderhandelingen met de verdediging zal hij ook proberen de getuigenlijst zo veel mogelijk te beperken.
Het SCSL moet het ICC betalen voor het gebruik van zijn faciliteiten. Het SCSL heeft geen vaste eigen jaarbudget, zoals het ICC en de VN–tribunalen, maar wordt gerund met vrijwillige bijdragen van VN–lidstaten. Nederland is een van de belangrijkste donoren.
Sommige donoren waren de afgelopen jaren wel eens laat met hun vrijwillige bijdrage, zodat het SCSL „van de hand in de mond” leefde, aldus SCSL–griffier Lovermore Munlo woensdag. Desondanks toonde hij zich optimistisch dat het Speciale Hof de nodige financiële middelen bij elkaar weet te sprokkelen voor een Taylor–proces in het ICC–gebouw in Den Haag.