Buitenland

Doodstraf geëist tegen Saddam Hussein

BAGDAD - Tegen de voormalige Iraakse dictator Saddam Hussein is de doodstraf geëist wegens misdaden tegen de menselijkheid. De openbaar aanklager in het proces tegen de ex-president pleitte maandag zoals verwacht voor de hoogste straf tegen de hoofdverdachte.

Buitenlandredactie
20 June 2006 09:32Gewijzigd op 14 November 2020 03:51

Tegen twee van de zeven medeverdachten, halfbroer Barzan Ibrahim al-Tikriti en ex-vicepresident Taha Yassin Ramadan, werd eveneens de doodstraf geëist.De aanklager stelde dat Saddam en zijn getrouwen in 1982 in de Iraakse stad Dujail een aanslag op een konvooi met de president hadden gebruikt als voorwendsel voor een bloedige actie. Inwoners van het stadje werden doodgemarteld en terechtgesteld: 148 personen kwamen om het leven. Volgens de aanklager gaf Saddam persoonlijk opdracht voor het bloedbad. De aangeklaagde ex-dictator glimlachte toen hij de eis hoorde.

„Zij verspreidden corruptie over de aarde (…) en zelfs de bomen waren niet veilig voor hun onderdrukking”, zei hoofdaanklager Jaafar al-Mussawi over Saddam en zijn regime. „Goed gedaan”, was Saddams sarcastische reactie.

Momenteel wordt nog een proces tegen Saddam en andere voormalige regimefunctionarissen voorbereid wegens aanvallen op de Koerdische gebieden in het noorden van het land.

De aanklager riep de rechter verder op een gepaste straf op te leggen aan Awad Ahmed al-Bander, een openbaar aanklager onder het regime van Saddam Hussein. Drie van de vier verdachte ex-functionarissen van de Saddams Ba’athpartij mogen wat de aanklager betreft ook een straf krijgen die de rechtbank gepast acht. De vierde verdachte Ba’athfunctionaris kan worden vrijgelaten. De aanklachten tegen hem zijn ingetrokken.

Het proces, dat acht maanden geleden begon, gaat op 10 juli verder. Dan zal de verdediging slotpleidooien houden.

Ondanks de inzet van tienduizenden extra veiligheidstroepen blijven rebellen erin slagen aanslagen te plegen in de Iraakse hoofdstad Bagdad. Maandag kwamen zeker vier mensen om het leven door de ontploffing van een autobom.

In en rond Baquba, ten noorden van Bagdad, schoten opstandelingen zeker drie burgers dood. In Amara in het zuiden werden zes leden van de Iraakse krijgsmacht gedood.

De Amerikanen zijn intussen een veiligheidsoperatie begonnen in Ramadi, in de zeer gevaarlijke provincie al-Anbar. Veel burgers vrezen een massale invasie van Amerikaanse troepen, die de opstandelingen uit deze verzetshaard willen verjagen.

Extremistische moslims eisten ondertussen de verantwoordelijkheid op voor de ontvoering van een groep Russische diplomaten eerder deze maand. De radicalen dreigden in een via internet verspreide boodschap de gijzelaars te doden als Moskou niet binnen 48 uur zijn militairen terugtrok uit de opstandige deelrepubliek Tsjetsjenië.

Tijdens de ontvoering op 3 juni kwam een medewerker van de Russische ambassade in Bagdad om het leven. Vier anderen werden gevangen genomen. De achtergrond van de kidnapping was tot dusver onduidelijk. De verklaring, waarvan de echtheid nog niet vaststaat, is ondertekend door een coalitie van overwegend islamitisch-soennitische terreurgroepen onder leiding van al-Qaeda.

In een andere verklaring stelde de organisatie dat zij ook twee Amerikaanse militairen in handen heeft die sinds vrijdag worden vermist. De soldaten verdwenen na een aanval op een controlepost bij Yusufiya, ten zuiden van Bagdad. Een derde Amerikaanse militair kwam daardoor om het leven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer