Buitenland

Tientallen doden Irak ondanks extra politie

BAGDAD - In Bagdad zijn het afgelopen weekend tientallen doden gevallen bij aanslagen. Dat betekent dat de door premier Nuri al-Maliki aangekondigde veiligheidsoperatie in de Iraakse hoofdstad, waarvoor duizenden extra politieagenten en soldaten heeft ingezet, weinig of niets uithaalt.

Buitenlandredactie
19 June 2006 09:27Gewijzigd op 14 November 2020 03:51

De premier kondigde aan Bagdad veilig te zullen maken nadat de aanhangers van de vorige week doodgeschoten Abu Musab al-Zarqawi hadden gedreigd zijn dood te zullen vergelden met bloedige aanslagen.In de zogenaamde ”driehoek des doods” ten zuiden van Bagdad zocht het Amerikaanse leger zaterdag naar twee Amerikaanse soldaten die worden vermist sinds de controlepost die zijn bemanden vrijdag werd aangevallen. Een derde soldaat werd bij de aanval gedood.

Gewapende lieden hebben zondag in de Iraakse hoofdstad Bagdad tien werknemers van een bakkerij ontvoerd. In Mahmoudiya, ten zuiden van Bagdad, blies een man zijn auto op terwijl die gesleept werd door een tractor. Hij had die gehuurd met het verhaal dat zijn auto stuk was en zat zelf in de gesleepte auto. Hoewel hij zich opblies bij een politiebureau waren alle slachtoffers -vier doden en vijftien gewonden- burgers.

Op verschillende plaatsen elders in Bagdad vond de politie de met kogels doorzeefde lichamen van in totaal zeventien mensen, onder wie vier vrouwen en een tiener, die waren geboeid en door het hoofd waren geschoten. Het merendeel van de slachtoffers vertoonde sporen van marteling.

In Bagdad werd de meer dan honderd jaar oude Isterbadimarkt getroffen door een mortiergranaat. Zeker vier mensen kwamen om en dertien raakten gewond. De andere slachtoffers vielen bij twee andere markten in Bagdad en bij aanslagen buiten de stad met bommen die langs wegen waren verstopt. In het zuidwesten van Bagdad vielen 6 doden en 36 gewonden toen een bom in een geparkeerde auto ontplofte.

De Amerikaanse president George Bush begrijpt dat de bezorgdheid in de Verenigde Staten over hoe hij de oorlog in Irak aanpakt toeneemt, maar hij laat zich bij zijn beslissing over het tijdstip waarop hij de Amerikaanse troepen uit het land terugtrekt niet leiden door opiniepeilingen.

Na drie jaar oorlog in Irak staat nog maar 33 procent van de Amerikanen achter het beleid van Bush, een nieuw dieptepunt. Het aantal gesneuvelde Amerikaanse militairen staat inmiddels op 2500 en de kosten van de oorlog zijn opgelopen tot 320 miljard dollar (253 miljard euro).

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer