Kritiek op procedure bij asielaanvraag
NIJMEGEN - Asielzoekers die in Nederland aankomen moeten aanzienlijk meer tijd en rust krijgen om de achtergronden van hun vlucht toe te lichten. De zogenaamde 48 uursprocedure is te kort.
Dat stelt drs. N. Doornbos, die maandag in Nijmegen promoveert op een studie over het asielbeleid. Ze woonde tussen oktober 1999 en juli 2001 onder meer negentig ”gehoren” bij die door de Immigratie- en Naturalisatiedienst IND werden afgenomen. Op grond van haar onderzoek concludeert zij dat een periode van vier tot zes weken realistischer is om een beslissing over een asielverzoek te nemen.De promovenda signaleert dat er in de communicatie tijdens de asielprocedure regelmatig zaken misgaan. Ze pleit ervoor gehoren standaard op de band op te nemen, zodat daarop later kan worden teruggegrepen. „Het is een belangrijk controlemiddel. De IND kan de banden bovendien gebruiken om steekproefsgewijs te kijken of de gehoren aan de voorwaarden voldoen.”
Woordvoerder Martin Bruinsma van het ministerie van Justitie wijst de kritiek op de procedure in de aanmeldcentra (AC) van de hand. „De 48 uursprocedure xxis bedoeld om een beeld te krijgen van identiteit, nationaliteit en reisroute (eerste gehoor) en de reden van de vlucht (nader gehoor). Bij twijfel gaat de asielzoeker door naar de vervolgprocedure, maximaal zes maanden. Het gaat er in de AC-procedure om de evident onjuiste aanvragen zo snel mogelijk uit de procedure en de opvang te halen en natuurlijk ook om evident juiste gevallen zo snel mogelijk de vluchtelingenstatus te geven.”
De kritiek die Doornbos heeft op de uitvoering van de procedure is volgens Bruinsma voor een groot deel achterhaald. „De IND heeft sinds het begin van het onderzoek van Doornbos al veel verbeterslagen met betrekking tot de communicatie uitgevoerd. Zo worden op het Kennis en Leercentrum van de IND op permanente basis de leermodules ”Hoe hoor ik” en ”Interculturele communicatie” aan de hoormedewerkers aangeboden.”