Binnenland

„Integratie meer dan ooit probleem van Randstad”

VOORBURG - De integratie van allochtonen wordt komende jaren meer dan ooit het probleem van de Randstad. De tegenstelling tussen witte en zwarte gebieden in Nederland zal toenemen. „Mensen op het platteland zullen het integratievraagstuk alleen van de televisie kennen.”

Van onze verslaggever
16 June 2006 11:39Gewijzigd op 14 November 2020 03:51

Dat zegt prof. dr. Jan Latten, onderzoeker bij het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), in reactie op het donderdag verschenen rapport ”Regionale bevolkings- en allochtonenprognose 2005-2025”. Het aantal autochtonen neemt de komende twintig jaar af met 200.000, aldus het rapport, terwijl het aantal allochtonen toeneemt met 800.000. Dit levert per saldo een groei van 600.000 inwoners op, die geheel voor rekening van allochtonen komt.De groei zal zich voornamelijk voordoen in de provincies Noord- en Zuid-Holland en Flevoland. Amsterdam zal boven de 800.000 inwoners uitkomen, Rotterdam boven de 600.000. In Flevoland zijn het Almere en Lelystad die fors zullen toenemen. Volgens Latten blijft de integratie van allochtonen daardoor „een probleem van de Randstad. Dat is het nu al, maar dat zal de komende twintig jaar zeker zo blijven.”

Wel zal er volgens Latten een verschuiving optreden. „Gezinnen van Turkse, Marokkaanse en andere niet-westerse afkomst zullen zich in groten getale gaan vestigen in gemeenten net buiten de grote steden. In plaatsen als Schiedam, Diemen en Almere zal in 2025 bijna 30 procent niet-westers allochtoon zijn.”

Het CBS voorspelt dat na 2025 de Nederlandse bevolking zal krimpen. Volgens minister Dekker van VROM, die donderdag in Voorburg het eerste exemplaar van het rapport kreeg, hoeft die krimping geen probleem te zijn. „Ik zie het kleinere inwoneraantal als uitdaging. De vraag is bijvoorbeeld hoe voorzieningen als openbaar vervoer, scholen en zorg in stand gehouden kunnen worden voor de dunner bevolkte regio’s, die straks nog meer inwoners zullen inleveren. Het geeft juist kansen voor heel andere investeringen.”

Directeur Wim Derksen van het Ruimtelijk Planbureau (RPB), dat aan het rapport meewerkte, is het met minister Dekker eens. „We krijgen hier geen Oost-Duitse toestanden waar steden voor 30 procent leegstromen.” Hij noemt Hilversum als voorbeeld. Die plaats ging van 105.000 naar 78.000 inwoners. Derksen: „En heeft dat nu zulke grote veranderingen gebracht?”

Net als de stagnerende groei vraagt ook de vergrijzing van de bevolking om een nieuwe aanpak. Over twintig jaar telt Nederland 1,2 miljoen 65-plussers méér dan nu. Ruim één op de vijf Nederlanders zal dan boven de 65 zijn. „Die verschuiving heeft gevolgen voor bijvoorbeeld recreatie, wonen en zorg”, aldus Derksen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer