Buitenland

VS: 2500 militairen omgekomen in Irak

NEW YORK - Het Amerikaanse ministerie van Defensie (Pentagon) heeft donderdag bevestigd dat het aantal Amerikaanse militairen die in Irak zijn omgekomen, is gestegen tot 2500. Verder zijn 19.000 militairen gewond geraakt.

Van onze correspondent
16 June 2006 11:37Gewijzigd op 14 November 2020 03:51

Een Pentagonwoordvoerder kon donderdag niet zeggen hoeveel Irakezen er zijn omgekomen sinds het begin van de invasie in maart 2003. Volgens generaal William Caldwell, woordvoerder van de coalitietroepen in Irak, loopt het aantal Iraakse slachtoffers „waarschijnlijk in de tientallen duizenden.”Terwijl in Irak de militaire strijd werd voortgezet, werd donderdag zowel in de Senaat als in het Huis van Afgevaardigden een heftige woordenstrijd geleverd. Het ging hierbij om voorstellen van de Republikeinse meerderheid in beide kamers van het Congres. Inzet was de afwijzing van een vaste vertrekdatum voor de Amerikaanse troepen uit Irak.

„Als wij nu ons vertrek aankondigen, wordt het terrorisme vanuit Irak alleen maar versterkt”, aldus de Republikeinse fractieleider in de Senaat, Bill Frist. De Senaat verwierp de resolutie met 93 tegen 6 stemmen. „Het is van belang dat de kiezers in november weten wie de strijd in Irak voortijdig wil opgeven”, aldus de Republikeinse senator Mitch McConnell.

Die opmerking leidde tot het Democratisch verwijt dat de Republikeinen een „politiek spelletje spelen” met de strijd in Irak, een bijzonder impopulaire oorlog, die tegen november zeker een belangrijke rol gaat spelen in de verkiezingsdebatten. In het Huis van Afgevaardigden wordt vandaag of begin volgende week over de resolutie gestemd.

Senaat en Huis van Afgevaardigden hebben een noodwet goedgekeurd die voorziet in 66 miljard dollar extra voor de oorlogen in Irak en Afghanistan. Hierbij manifesteerde zich overigens een opmerkelijke eensgezindheid onder Republikeinen en Democraten. Zij verplichtten de regering-Bush het geld voor deze oorlogen voortaan op te nemen in de gewone defensiebegroting, waarop veel nauwkeuriger toezicht door het parlement is dan noodwetten. „Het is van belang dat het parlement een beter inzicht krijgt in de manier waarop Washington deze oorlogen financiert”, aldus de Republikeinse senator John McCain.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer