Buitenland

Weg vrij voor Haags proces tegen ex–president Liberia

LONDEN/DEN HAAG (ANP/RTR) – De Liberiaanse ex–president Charles Taylor kan in Groot–Brittannië zijn straf uitzitten als hij door het Speciale Hof voor Sierra Leone wordt veroordeeld. De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Margaret Beckett, heeft dit donderdag bevestigd. Ze zei in een verklaring gaarne aan het verzoek hiertoe van VN–chef Kofi Annan te voldoen. De Veiligheidsraad van de VN kan nu een reeds voorbereide resolutie aannemen die regelt hoe de zaak Taylor naar Den Haag wordt overgeplaatst.

15 June 2006 13:49Gewijzigd op 14 November 2020 03:51

Het Britse aanbod maakt namelijk de weg vrij voor berechting van Taylor in Nederland. De Nederlandse overheid eiste onder meer als voorwaarde voor een proces in ons land dat Taylor indien veroordeeld zijn straf elders uitzit.Minister Ben Bot (Buitenlandse Zaken) reageerde verheugd op het Britse aanbod. „Dit is heel belangrijk, hiermee is aan onze voorwaarden voor berechting van Taylor in Den Haag voldaan." De Veiligheidsraad van Verenigde Naties zal naar verwachting snel een resolutie aannemen die het proces in Den Haag definitief mogelijk maakt. Volgens Bot is het voor de stabiliteit in West–Afrika en voor het internationaal recht van groot belang dat verdachten van oorlogsmisdaden berecht worden.

Het Speciale Hof voor Sierra Leone (SCSL) heeft de ex–president van het buurland Liberia in maart 2003 aangeklaagd wegens zijn prominente rol bij de gruwelen in Sierra Leone. Taylor is in maart dit jaar gevangen gezet in het West–Afrikaanse Sierra Leone, nadat hij drie jaar lang in Nigeria een toevluchtsoord had gevonden. Hij wordt in elf punten tellende aanklacht beschuldigd van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.

Het SCSL is opgericht door de Veiligheidsraad om de verantwoordelijken voor de uitzonderlijke wreedheden die in dat land in de jaren negentig zijn gepleegd, te berechten. Het in 2002 gestarte SCSL heeft zich hierbij beperkt tot de gruwelen die na 30 november 1996 zijn gepleegd.

De arrestatie van Taylor was een belangrijke mijlpaal voor het internationale orgaan. Maar Taylor is niet alleen een ex–bendeleider, couppleger en voormalig president. Hij heeft zelfs in zijn kleine cel in Freetown nog steeds invloed via zakenbelangen en via zijn nog steeds gewapende medeplichtigen in Liberia. Het SCSL ziet daarom liever dat het proces wordt verhuisd.

Ook door de Verenigde Naties is aangedrongen op een proces buiten West–Afrika. Daarbij is vooral Den Haag genoemd als plaats waar de zaak zou kunnen worden afgehandeld. De Nederlandse regering eiste dat Taylor na zijn proces weer zou vertrekken. Voorts moest het SCSL regelingen treffen met het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag dat over middelen beschikt om een dergelijk proces te houden. Naar verluidt is dat reeds geschied.

Het Britse besluit draagt er zo toe bij dat er vaart komt in de zaak Taylor. Hij kan in Nederland worden berecht in samenwerking met het ICC. De residentie krijgt zo weer een internationaal proces tegen een ex–staatshoofd. De voormalige Joegoslavische president Milosevic overleed in maart in Den Haag tijdens zijn proces voor het Joegoslavië–Tribunaal.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer