Buitenland

Knobloch wil vooral Joodse integratie bevorderen

FRANKFURT AM MAIN - Charlotte Knobloch (73) is woensdag unaniem gekozen als de nieuwe voorzitter van de Centrale Raad van de Joden in Duitsland. Ze volgt daarmee de eind april gestorven Paul Spiegel op. Knobloch is de eerste vrouwelijke voorzitter van de raad.

Jan Legemate
9 June 2006 11:31Gewijzigd op 14 November 2020 03:50

De Centrale Raad van de Joden in Duitsland, in 1950 in Frankfurt opgericht, geldt als het belangrijkste Joodse orgaan in Duitsland. De raad vertegenwoordigt alle Duitse en de van origine Oost-Europese Joden, zowel religieuze als seculiere.Met de keuze voor Knobloch heeft de Centrale Raad van de Joden in Duitsland waarschijnlijk voor de laatste maal een voorzitter uit de Holocaustgeneratie. Knobloch werd in 1932 geboren als dochter van een bekende Joodse advocaat. Ze maakte in 1938 de verwoesting van de synagoge in München mee, zag als tienjarige hoe de Gestapo haar vader arresteerde en overleefde de Shoah als het onechte kind van een katholiek dienstmeisje.

Voor Knobloch, die zichzelf als „traditioneel” omschrijft, is de nieuwe functie de vervulling van een jarenlange wens. Ze is actief in de Joodse gemeente van München sinds haar drie kinderen de deur uitgingen. In 1985 trad ze daar aan als voorzitter, als eerste vrouw ooit. Ze geldt als vasthoudend: negentien jaar streed zij voor een Joods centrum in München, dat op 9 november dit jaar zal worden onthuld op de plek van de voormalige synagoge.

Internationaal is ze in meerdere Joodse organisaties actief. Zo is ze vicevoorzitter van het Europees Joods Congres en sinds 2005 tevens van het Wereld Joods Congres. Van de Centrale Raad is ze jarenlang tweede voorzitter geweest.

Een doorzetter is wel nodig op deze belangrijke post. De Joodse gemeenschap in Duitsland worstelt met serieuze problemen op het gebied van de integratie van gemeenteleden die afkomstig zijn uit de voormalige Sovjet-Unie. Van de 110.000 Joodse gemeenteleden zijn er 80.000 Russischsprekend, een flinke meerderheid. Veel Joden die sinds de ineenstorting van de Sovjet-Unie uit Oost-Europa vertrokken, kozen voor Duitsland in plaats van voor het onveiligere Israël.

Deze migratie deed het Jodendom in Duitsland weer herleven, maar het leidde wel tot spanningen in diverse gemeenten tussen de gevestigde leden en de nieuwkomers. Knobloch noemt de komst van de Oost-Europese Joden een „verrijking” en hoopt dat door de toestroom van deze kant het vooroorlogse aantal Joden in Duitsland op den duur weer bereikt wordt. De onderlinge integratie blijft echter de primaire taak van de Centrale Raad.

Knobloch heeft nog meer doelstellingen op haar agenda. Direct na haar verkiezing kondigde ze aan dat ze naast interne integratie ook de strijd aan wil gaan met het groeiende rechts-extremisme en het antisemitisme, het laatste ook uit islamitische hoek. „Dit wil ik zeer binnenkort met mevrouw Merkel bespreken.” Bij de bondskanselier wil ze erop aandringen dat de Duitse regering zich harder op moet stellen jegens de Iraanse president Ahmadinejad en dat ze een mogelijk bezoek van het staatshoofd aan Duitsland -als het Iraanse elftal tijdens het WK speelt- niet voetstoots moet accepteren. Knobloch noemde de president van Iran donderdag „een tweede Hitler” wegens zijn ontkenning van de Holocaust.

De Duitse media reageerden over het algemeen positief op de keuze voor Knobloch. Ze heeft talent, neemt geen blad voor de mond en komt uit een Duits-Joods geslacht. De commentator van de Süddeutsche Zeitung heeft echter bedenkingen bij de keuze voor iemand uit de Holocaustgeneratie: zo blijft de herinnering aan nazi-Duitsland bepalend voor het Joodse leven in Duitsland. Verder betwijfelt hij of de 73-jarige Knobloch deze klus aankan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer