Buitenland

Familie niet verrast door dood Al–Zarqawi

AMMAN (AP) – De dood van Abu Musab al–Zarqawi kwam voor zijn familie niet als een verrassing. „We hielden er al lange tijd rekening mee dat hij gedood zou worden", zei zijn oudere broer Sayel al–Khalayleh per telefoon vanuit Zarqa, de arme Jordaanse industriestad waar Al–Zarqawi opgroeide en waaraan hij zijn schuilnaam ontleende.

8 June 2006 16:24Gewijzigd op 14 November 2020 03:49

„We verwachtten dat hij de marteldood zou sterven’, zei Al–Khalayleh op bedroefde toon. „We hopen dat hij zich bij andere martelaren in de hemel zal voegen.“Al–Zarqawi’s drie zusters kwamen in het zwart gekleed bij hun ouderlijk huis in Zarqa aan. Ze zeiden niets tegen de journalisten die bij het huis stonden te wachten, maar de echtgenoot van een van hen, Abu Qudama, zei: „We zijn niet verdrietig dat hij dood is. Integendeel, we zijn blij, omdat hij een martelaar is en nu in de hemel is.” Qudama verloor een been toen hij in Afghanistan voor de mujahedeen tegen de sovjettroepen vocht.

Later donderdag werd Qudama gearresteerd terwijl hij werd genterviewd door Al–Jazeera, berichtte de Arabische zender. In het interview liet hij zich lovend uit over Al–Zarqawi. De Jordaanse autoriteiten wilden geen commentaar geven op zijn aanhouding. De in Zarqa aanwezige medewerkers van Al–Jazeera werden ook korte tijd vastgehouden.

Een 13–jarige jongen die zei een neef van Al–Zarqawi te zijn zei tegen journalisten: „Ik vind het zo erg van mijn oom." Hij vertelde dat de familie het nieuws over de dood van Al–Zarqawi, die eigenlijk Ahmed Fadhil Nazzal al–Khalayleh heette, vernam via de nieuwszender Al–Jazeera.

Na de driedubbele bomaanslag op hotels in de Jordaanse hoofdstad Amman, in november vorig jaar, zei de familie tegen koning Abdullah II dat ze Al–Zarqawi, die zich verantwoordelijk stelde voor de aanslagen, had verstoten. In krantenadvertenties beleden 57 leden van de familie, onder wie Sayel, hun trouw aan de koning. De aanslagen, waarbij behalve de drie Iraakse daders zestig mensen om het leven kwamen, veroorzaakten grote woede onder de Jordaniërs, die voordien over het algemeen begrip toonden voor de opstandelingen die tegen de Amerikaanse aanwezigheid in Irak vochten. Al–Zarqawi zei de daders van de aanslagen persoonlijk naar Jordanië te hebben gestuurd en Al–Qaida in Irak, waarvan hij de leider was, zei meer aanslagen in Jordanië te zullen plegen.

Al–Zarqawi is in Jordanië drie keer bij verstek ter dood veroordeeld wegens betrokkenheid bij aanslagen in het land.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer