Rome ontdekken per laptop
ROME - Dankzij draadloze aansluiting op internet leiden alle wegen weer naar Rome. De strenge antiterrorismewetgeving kan wel zorgen voor files.
Reisgidsen voor Rome zijn binnenkort overbodig. Wie deze zomer een bezoek brengt aan de ”Eeuwige Stad” hoeft geen reisgids door te bladeren of te luisteren naar een reisleider. Met een laptop of een zogeheten smartphone kan de toerist ter plekke elektronisch informatie verkrijgen over monumenten.Dit is te danken aan de draadloze verbinding die de gemeente in samenwerking met een consortium van bedrijven in de binnenstad aanlegt. Wie nu al wifi wil gebruiken moet een van de stadsparken in.
„Vorig jaar zomer zijn we begonnen met gratis draadloos internet in ons stadspark Villa Borghese”, zegt ingenieur Francesco Loriga, die namens de gemeente verantwoordelijk is voor het project. Op dit momenteel staan in dat park vijftien antennes, die elk een bereik hebben van 150 meter. „Het is dus mogelijk voor het museum van Villa Borghese te zitten en er elektronisch informatie over op te zoeken.”
Na Villa Borghese volgden andere parken, zoals de 184 hectaren van Villa Doria Pamphili. En nu is Rome bezig de oude binnenstad ”draadloos” te maken. Het nieuwe project heet ”Barok”, naar de dominante stijlvorm van de binnenstad. „Wie binnenkort bijvoorbeeld voor de Trevifontein staat en inlogt op ons netwerk, komt uit op onze portal, waarop veel informatie staat.”
Rome is niet de eerste stad ter wereld waar computergebruikers draadloos kunnen inloggen op internet. Het grote voorbeeld is San Francisco, waar Google de gehele stad onzichtbaar heeft ’bekabeld’. Ook Philipdelphia in de VS, waar het initiatief vanuit de gemeente komt, heeft een naam hoog te houden op dit terrein.
Toch is het Romeinse initiatief uniek. Niet alleen omdat de antieke hoofdstad eerder is dan moderne metropolen als Milaan en Turijn. Het is vooral omdat in Rome het netwerk het resultaat is van samenwerking tussen de gemeente en het bedrijfsleven. „Naar mijn weten is onze publiek-private verbintenis uniek in de wereld”, meent Loriga.
Het project kost de gemeente Rome geen cent, hooguit een deel van het salaris van Loriga, die werkt voor de wethouder van Communicatie en Vereenvoudiging. De naam van de portefeuille van deze wethouder zegt iets over de nadruk die Rome legt op technologie.
Het private consortium, waarin de Franse ict-onderneming Alcatel een belangrijke rol speelt, financiert het geheel en bepaalt in samenspraak met de gemeente waaraan het project moet voldoen en wat de doeleinden zijn. „Ons doel is de burgers te digitaliseren, ook hen die in achterstandswijken wonen. We zien het verantwoord omgaan met de digitale wereld als een algemeen goed”, zegt Loriga.
Voor de ondernemingen is het project interessant omdat het een platform is om nieuwe diensten uit te proberen. Nu kunnen gebruikers gratis -een uur per dag- draadloos inloggen, maar het is de bedoeling dat in de toekomst voor de dienstverlening wordt betaald.
Loriga stelt toeristen gerust: „Als het aan ons ligt, zal niet voor gewoon internetverkeer en e-mailgebruik worden betaald, maar wel voor diensten met kwalitatieve inhoud of content en voor programma’s die veel bandbreedte in beslag nemen.”
Tot dusverre is het draadloos internet in Rome niet echt een succes. In Villa Borghese hadden na een halfjaar tijd 600 mensen van het draadloze netwerk gebruikgemaakt. Wat de toegang bemoeilijkt, is de strikte antiterrorismewetgeving. Volgens deze regelgeving moet bij publiek internetgebruik de identiteit van de gebruiker worden gecontroleerd. Of dat terroristen heeft afgeschrikt, is de vraag, maar het vormt wel een barrière voor gewone gebruikers die weinig geduld hebben of die bevreesd zijn voor hun privacy.