Remkes waarschuwt CDA over politiekosten voetbal
DEN HAAG - Het CDA schendt de afspraken in het regeerakkoord als het zich keert tegen het plan om voetbalclubs te laten opdraaien voor de politiekosten.
Die waarschuwing gaf minister Remkes van Binnenlandse Zaken dinsdag tijdens een debat in het Perscentrum Nieuwspoort met directeur H. Kesler van de voetbalbond KNVB.CDA-Kamerlid Atsma gaf tijdens de bijeenkomst af op het wetsvoorstel van het kabinet dat het mogelijk maakt voetbalclubs de rekening van de politiekosten in stadions te presenteren. Als het CDA tegenstemt, is er geen meerderheid voor het plan, doordat ook de PvdA tegen is. Atsma kreeg bijval van zijn fractiegenoot Schreijer-Pierik. Zij is commissaris bij voetbalclub FC Twente.
Remkes pikt het verzet van de christendemocraten niet. Hj wees het CDA erop dat het wetsvoorstel een uitvloeisel is van het regeerakkoord. De Kamer zal het voorstel in het najaar behandelen. De bewindsman zei er onverkort aan vast te houden. „Iedere agent in het stadion is er één te veel.”
Na afloop zei Atsma dat zijn fractie zich de komende tijd nog eens grondig op het plan zal beraden.
KNVB-directeur Kesler verweet Remkes dat hij geen oog heeft voor het financieel-economische gewin dat het betaalde voetbal oplevert. Jaarlijks zouden dankzij het voetbal honderden miljoenen euro’s in de schatkist vloeien en de sport zou werk bieden aan zo’n 10.000 mensen.
Remkes zei dat geen argument te vinden om van het plan voor doorberekening van de politiekosten af te zien. „Andere sectoren die veel bijdragen aan onze economie, worden evenmin ontzien.” Hij noemde als voorbeeld de horeca, die in disco’s en andere gelegenheden zelf verantwoordelijk is voor de veiligheid. Wel bood hij Kesler aan om in augustus samen het plan nog eens tegen het licht te houden.
Volgens Kesler zijn niet de voetbalsupporters de boosdoeners, maar een harde kern van veelplegers die op het voetbal afkomen om rellen te schoppen. „De overheid is veel te laks bij het aanpakken van deze groep.”
Hij verwees naar Engeland, waar relschoppers 3000 euro boete krijgen en veertien dagen celstraf. „Hier moeten ze een jaar later voorkomen bij de politierechter, die hun dan een taakstraf oplegt. Dat werkt niet.”
Staatssecretaris Ross (Sport) wil onderzoek doen naar agressie op de Nederlandse sportvelden. Ze heeft daartoe het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) opdracht gegeven, maakte ze dinsdag bekend.
„We weten maar het topje van de ijsberg”, aldus de staatssecretaris, die zich zorgen maakt over geweld op de sportvelden. Arbiters en clubs melden incidenten vaak niet, omdat „het toch moeilijk is om daarmee naar buiten te komen”, zei Ross.
Uit een onderzoek van de Stichting Stomp blijkt dat ruim de helft van de Nederlandse scheidsrechters (58 procent) tijdens hun carrière te maken krijgt met geweld op en om het voetbalveld. Vaak is de arbiter zelf het mikpunt.