Buitenland

Islammilities melden verovering Mogadishu

MOGADISHU - Hevige strijd tussen islamitische en seculiere milities in Somalië lijkt te zijn beslecht in het voordeel van de islamitische milities. De voorzitter van de Unie van Islamitische Rechtbanken, sjeik Sharif Sheik Ahmed, zei maandag dat zijn militie de hoofdstad Mogadishu en omgeving heeft veroverd op de seculiere alliantie van krijgsheren.

Buitenlandredactie
6 June 2006 09:11Gewijzigd op 14 November 2020 03:49
MOGADISHU – Een lid van de Somalische militie ”Islamitische Rechtbanken” tijdens een anti Amerikaanse demonstratie op het Tarbuunkaplein in de hoofdstad Mogadishu, dat de afgelopen dagen werd ingenomen door de krijgsheren. Foto EPA
MOGADISHU – Een lid van de Somalische militie ”Islamitische Rechtbanken” tijdens een anti Amerikaanse demonstratie op het Tarbuunkaplein in de hoofdstad Mogadishu, dat de afgelopen dagen werd ingenomen door de krijgsheren. Foto EPA

„Wij hebben de strijd tegen de vijand van de islam gewonnen. Mogadishu staat onder controle van het volk”, zei Ahmed. Bij de strijd om de stad zijn de afgelopen weken zeker 350 doden gevallen.De islamitische milities hebben de afgelopen dagen gestage terreinwinst geboekt door in een gebied met een straal van ruwweg 100 kilometer rond de hoofdstad het ene na het andere dorp te veroveren en voormalige commandanten van de alliantie aan zich te binden.

Ahmed zei in een radioboodschap dat zijn groep de vrede en stabiliteit in Mogadishu wil herstellen en voor het belang van de bevolking bereid is met iedereen en elke groepering te praten.

De islamitische milities beschuldigen de alliantie van banden met de CIA, terwijl zijzelf door de alliantie worden beschuldigd van banden met al-Qaida.

Bij de strijd tussen beide bewegingen zijn de afgelopen maanden ruim 300 mensen gedood en zeker 1700 verwond. De meeste slachtoffers zijn burgers die belandden in het kruisvuur van granaatwerpers, machinegeweren en mortiergeschut.

Somalië, dat 8 miljoen inwoners telt, verkeert al vijftien jaar in een staat van anarchie. Nadat krijgsheren in 1991 dictator Mohamed Siad Barre hadden afgezet, viel het land ten prooi aan elkaar bestrijdende milities en clans.

VN-troepen onder Amerikaans bevel hebben nog een poging gedaan de orde te herstellen, maar de blauwhelmen trokken zich in 1995 na zware verliezen terug. Daarna verviel het land in complete chaos en wetteloosheid, waarin alleen het recht van de sterkste geldt.

Eerder dit jaar splitsten bewapende bendes in Mogadishu zich op in een naar eigen beweringen strengislamitisch verbond en een losse coalitie van de overige krijgsheren en bendeleiders. Die laatsten noemden zich plotseling het antiterreurfront.

Sinds 2004 heeft Somalië een overgangsregering. Die zetelt echter wegens de onveilige situatie in Mogadishu in de stad Baidoa en heeft feitelijk niets in te brengen. Sinds februari is het al drie keer tot grootschalige vuurgevechten gekomen tussen gewapende bendes en milities.

Premier Ali Mohammed Gedi heeft maandag laten weten dat hij wil samenwerken met de islamitische milities om de orde in Mogadishu te herstellen. Ook zei Gedi dat hij vier ministers in zijn overgangsregering heeft ontslagen. Deze krijgsheren zouden tegen de zin van de premier hun milities opdracht hebben gegeven door te gaan met vechten tegen de islamitische milities.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer