Buitenland

Massale ontvoering Irak

BAGDAD (ANP/RTR/AFP) – Ongeveer vijftig personen zijn maandag op klaarlichte dag midden in de Iraakse hoofdstad Bagdad ontvoerd. Aanvankelijk bestond er verwarring of de groep daadwerkelijk was gekidnapt. Een woordvoerder van een ministerie had namelijk gemeld dat het om arrestaties wegens wapensmokkel ging.

5 June 2006 19:07Gewijzigd op 14 November 2020 03:49

De daders waren gewapende mannen die uniformen van de speciale politiecommando’s droegen. Zij gebruikten ook voertuigen met kenmerken van de Iraakse politie. De leider van de politiecommando’s in Bagdad, majoor–generaal Rashid Fulayah, verzekerde dat het zeker niet een door de autoriteiten gesanctioneerde politie–actie was. De daders zijn mogelijk criminelen die losgeld willen of radicale moslims.De ontvoerders sloegen hun slag bij vervoersbedrijven in één straat. Zij namen hun slachtoffers mee in personenauto’s en bussen, zeiden getuigen.

Het is nog onduidelijk wie bij de gecoördineerde actie zijn ontvoerd. Volgens sommige berichten gaat het om een directeur van een bedrijf en tientallen medewerkers, zoals chauffeurs. Maar ook passagiers, medewerkers van reisbureaus, voorbijgangers en de eigenaar van een theestalletje zouden zijn gegijzeld. Een deel van de gedupeerde bedrijven bieden vervoer aan naar Syrië en Jordanië.

Onduidelijkheid bestond er maandagavond ook over het lot van vier Russische ambassademedewerkers die zaterdag in Bagdad waren ontvoerd. De Iraakse staatstelevisie meldde zondag hun vrijlating op gezag van niet nader genoemde bronnen bij ministerie van Binnenlandse Zaken, maar dit werd later ontkend door een hoge functionaris.

Het aanhoudende geweld in het verscheurde Irak eiste ook de afgelopen dagen weer vele tientallen mensenlevens. Ook werden weer talrijke lijken aangetroffen. Sinds begin dit jaar zijn al meer dan 6000 slachtoffers van moord gevonden, deelde de directie van het bureau van de gerechtelijk lijkschouwer in Bagdad maandag mee. Vaak vertonen de lijken sporen van marteling.

Vooral sinds de aanslag op een islamitisch–sjiitisch heiligdom in Samarra op 22 februari worden in Irak dagelijks zowel soennitische moslims als sjiieten het slachtoffer van religieus geweld. In Bagdad werden maandag elf studenten doodgeschoten door gewapende mannen die hun bus tot staan brachten. Zondag waren op een weg ten noorden van Bagdad 24 Iraakse burgers vermoord. De slachtoffers waren voornamelijk sjiitische studenten die in busjes op weg waren naar de stad Baquba om een examen af te leggen. Het konvooi werd tot stoppen gedwongen. De inzittenden werden vervolgens één voor één geëxecuteerd.

Onder de reizigers waren ook enkele soennieten. Zij werden afgescheiden van de groep en gespaard door de vermoedelijk soennitische belagers.

Bij een vuurgevecht in een soennitische moskee in het Zuid–Iraakse Basra vielen volgens uiteenlopende berichten negen tot twaalf doden. Volgens de politie was een tip binnengekomen dat terroristen zich in de moskee hadden verschanst.

In Basra kwamen bij een aanslag met een autobom zeker 28 mensen om het leven. Ruim zestig mensen raakten gewond. De auto explodeerde op de markt in het oude deel van de op een na grootste stad van Irak. De aanslag gebeurde enkele dagen nadat premier Nuri Al Maliki de noodtoestand had afgekondigd in de zuidelijke havenstad met het doel het geweld daar de kop in te drukken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer